Elpriset slår sommarrekord

Värmeböljan ger kris i elproduktionen

MIN EKONOMI

Mycket sol och lite regn ger problem på elmarknaden.

Nu slår de svenska elpriserna sommarrekord. Ute i Europa har flera länder problem med elproduktionen.

39 öre per kilowattimme. Lägg till påslag och konsumentpriset på el närmar sig en krona på den nordiska elbörsen Norpool.

Ett elpris på nästan 40 öre mitt i sommaren är mycket högt, skriver Svenska Dagbladet.

För lite regn

De delar av Sverige där vattenkraften produceras har fått lite nederbörd. Därför har vattenkraften gått på sparlåga i sommar och de svenska elbolagen har importerat mer el än de exporterat.

Men även ute i Europa har värmeböljan ställt till det för elproducenterna och priserna har gått upp. I varmare länder förbrukas mer el på sommaren än på vintern. Det är luftkonditioneringen som drar mycket ström, skriver SvD.

Elstopp i Italien

Hettan har ökat vattentemperaturerna och ju högre vattentemperatur desto sämre kylningseffekt för de europeiska kärnkraftverken.

– Vattenfalls tyska kärnreaktorer körs nu på 50 procent av kapaciteten, skriver SvD.

När kärnkraften går på sparlåga tar Tyskland till kol och brunkol. I Frankrike är man mer beroende av kärnkraften. Därför har man börjat att tumma på miljöreglerna för hur varmt kylvattnet får vara som man släpper ut i vattendragen.

I Italien måste elleveranserna tidvis stängas av till vissa kunder. I Nederländerna har elleverantörerna varnat för att de kanske måste göra detsamma, skriver SvD.

Tidigare artiklar

Malin Ekmark