Bli en vinnare i nya börsyran

Analytikern: Därför är det bra att köpa nu

MIN EKONOMI

Uppgången på börsen under våren och sommaren är den bästa sedan 1990.

Ökningen har varit 32 procent - på ett halvår.

Aftonbladets experter tipsar om aktierna som gör dig till vinnare i börsyran.

Foto: ULF HÖJER
VÅGAR TA RISKER Marie Tyberg Ingevall, 27, har ärvt aktieintresset av sin pappa. Nu när kurserna klättrar uppåt igen vill hon satsa lite mer på it. "Jag är lite våghalsig av mig", säger hon.

I dagarna får svenskarna dela på 20,4 miljarder i skatteåterbäring. Den som inte har akuta hål att fylla i hushållskassan kan tjäna på att våga sig tillbaka till börsen igen.

Sedan bottennoteringen den 12 mars i år har Stockholmsbörsen stigit med 32 procent.

Inget riskfritt sätt

- Jag tror att det är ett bra läge att köpa aktier om man inte gjort det tidigare. Riskerna är hanterbara, de handlar främst om konjunkturen kommer att lyfta eller inte, säger analytikern Peter Malmqvist.

Som vanligt gäller det att vara försiktig och inte lägga alla ägg i samma korg. Det finns inget riskfritt sätt att bli rik på aktier men riskerna är mindre om du väljer flera olika aktier i skilda branscher. Den som vill känna sig ännu tryggare kan satsa på en bred aktiefond eller aktieindexobligation.

- Man ska inte ta alla sina sparpengar och hoppa in vid ett enda tillfälle. Det är bättre att satsa lite i taget. Går man in med alltihop finns det en risk att man tappar brallorna om börsen går ner en vecka eller två, säger Peter Malmqvist.

"Ericsson för dyr"

Folkaktien Ericsson har klättrat drygt 30 procent den senaste månaden. Många av dem som köpte i början av året har kunnat se sin investering fördubblas. Men än är det inte läge att sälja för att kamma hem vinsten.

- Ericsson är det största bolaget i sin bransch och då vågar världens placerare inte låta bli den aktien. Det kan räcka för att den ska nå högre höjder. Men jag tycker att Ericssonaktien är för dyr. Den är köpvärd upp till 8,50 ungefär, säger Peter Malmqvist.

Fem aktieexperter tipsar om de smartaste köpen – och fällorna

Anders Andersson, förlagschef Privata Affärer

Simon Blecher, börsredaktör, Affärsvärlden

Björn Davegårdh, chefredaktör, Börsveckan.

Gunnar Johansson, chefredaktör, Aktiespararen.

Mats Wester, chefredaktör Sparöversikt

Elisabeth Lindham