Vinnartipsen inför Aktie-SM

Anders Anderssons chattade med aftonbladet.se:s läsare

MIN EKONOMI

Satsa på tio olika chansaktier i tio olika portföljer.

Bevaka portföljerna nog och byt aktier ibland.

Det sa Anders Andersson, förlagschef på Privata Affärer, när han chattade med läsarna inför Aktie-SM.

Här är hela chattet.

säger: Hej! Är det dags att köpa eller sälja Ericssonaktier?

Anders Andersson säger: Ja, den aktien far så mycket upp och ned att den kan vara en lämplig aktie i Aktie-SM. Men den har gått upp litet för fort - så var beredd på rekyl.

anderss säger: Varför går börsen upp nu?

Anders Andersson säger: Optimismen är tillbaka. Det finns gott om pengar som "vill in” på börsen. Marknaden tror på en konjunkturvändning i USA, som ska sprida sig över världen. Rapporterna har varit rätt bra - men hade varit ännu bättre om vinstökningarna berott på intäktsökningar och inte kostnadsminskningar.

Johan säger: Jag kan inget om aktier men vill lära mig. Är Aktie-SM för avancerat för mig?

Anders Andersson säger: Nej - ett utmärkt sätt att lära sig ur aktiekurser rör sig. En mycket lärorik aktieskola - med bara 50 kr som insats. Kombinera gärna med gratislektioner bland allt aktiematerial på www.privataaffarer.se .

säger: Hej Anders, hur tror du det går med räntan vid ja respektive nej till Euron?

Anders Andersson säger: Räntan går nog ned litet redan direkt efter valet om det blir ja. Sedan drar den ned till samma nivå som EMU-räntan. Vid nej ligger den nog stilla, eller stiger en aning.

ringo säger: Vad tror du om Framfab?

Anders Andersson säger: Otroligt att en aktie kan stiga med 114 procent på en enda dag på denna nyhet som kom i går: Framfab har tecknat avtal om långsiktigt framtida samarbete med AOL Germany. Detta innebär att Framfab kommer att stödja AOL i utvecklandet av nya aktiviteter online och arbeta med både strategi och produktion.

Men så snabbt rör sig dessa nedkörda IT-aktier med kurser under kronan. Så sådana aktier kan man ju chansa på i Aktie-SM, men kanske inte i verkligheten. Men tänk på att de också rasar snabbt.

Andreas Molin säger: Hur kommer aktie marknaden att drabba om vi går med i EMU?

Anders Andersson säger: Marknaden räknar med ett nej. Så om det blir nej ligger kursen nog stilla. Om det blir ja går nog de flesta bolag upp, fast kanske inte bankerna som vid ett ja går miste om rätt stora intäkter och i stället får nya datakostnader.

Jonte säger: Vad är det som händer med IT företagen? Ska vi skapa en stor bubbla till?

Anders Andersson säger: Risken finns. Det har gått upp litet för fort. I Privata Affärers systertidning Placeringsguiden finns varning för IT-bolag som IFS, Intentia och IBS, medan Teleca och Nokia anses köpvärda.

Åke säger: Hur stor är chansen att man vinner en miljon? Kan man verkligen få 100 000 att växa så snabbt?

Anders Andersson säger: Chansen är stor med tanke på att aktiemarknaden nu är inne i en intensiv period med stora rörelser. Unge aktiespararen från Småland som vann en miljon i Aktie-SM i fjol, vet att det går att få 100 000 att växa till 1 miljon på tre månader. Men man måste ha litet tur och sälja och köpa några gånger under tiden som tävlingen pågår.

säger: Hej Anders, en fråga som inte gäller aktie SM. Äger sen november 2001 sammanlagt 21 000 Ericsson B, inköpta till 8,90. Skall jag sälja eller avvakta?

Anders Andersson säger: Grattis. Du har en reavinst på 94 000 kr. Sälj hälften och du har en skön vinst på 47 000 - som kanske kan kvittas mot förlustaffärer i år. Har du nästan enbart Ericsson så sälj ännu fler - så du inte tar för stor risk i ett papper.

Elof säger: Säger du ja eller nej till euron?

Anders Andersson säger: Jag säger ja med viss tvekan. Vi mister visserligen räntevapnet men euron ger oss stora fördelar som väger upp den nackdelen. Läs min krönika om detta här: http://www.privataaffarer.se/newsText.asp?src=kronika&article=4622

säger: Vad tror du om ABB:s framfart? (Jag har själv ett antal aktier.)

Anders Andersson säger: Bra rapport för andra kvartalet kan hjälpa till att förbättra ABB:s nedsmutsade rykte. Jag är ändå tveksam till att köpa den på riktigt, men i en chansportfölj i Aktie-SM kan den passa.

Karin säger: Jag har anmält mig till tävlingen men tvekar på vad jag ska satsa mina pengar på.. Om du inte kan tipsa om en specifik aktie, så inom vilket område?

Anders Andersson säger: Om du ska ta stora risker som du aldrig kan göra i en privat portfölj kan du leta tävlingskandidater i listorna över vinnare och förlorare, t ex här: http://aktienavigatorn.privataaffarer.se/

IT-företag gör tvära kast. Om du ska chansa bör du ha flera portföljer i tävlingen, upp till tio - och hoppas på att några går bra.

Jan säger: Hur ska jag fördela mitt bolån på 2,7 miljoner?

Anders Andersson säger: Oj, det var mycket pengar. Med så mycket tycker jag du ska ha en tredjedel rörligt, en tredjedel på ett år och en tredjedel på fem år.

leif säger: Hur ska jag satsa i Aktie-SM? Jag vill vinna miljonen!

Anders Andersson säger: Anmäl tio portföljer och satsa det mesta av de 100 000 kronorna på tio olika chansaktier i tio olika portföljer(eller fem aktier i två portföljer vardera). Bevaka portföljerna nog och byt aktier ibland. Förhoppningsvis har du litet senare i tävlingen några bra portföljer som du kan satsa allt krut på. Ungefär så har i varje fall flera av de tidigare vinnarna gjort när de dragit hem förstapriset. Hämta aktieinfo varje dag på www.privataaffarer.se . Lycka till.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM