Läs chattet med Anders Andersson

MIN EKONOMI

Moderator säger: Nu börjar chatten med Anders Andersson. Välkomna att ställa frågor.

Nicklas säger: Hur tror du att gårdagens nej kommer att påverka svensk ekonomi kortsiktigt och långsiktigt?

Anders Andersson säger: Kortsiktigt med en något stigande ränta och något försvagad krona - men inga större förändringar, eftersom marknaden räknat med ett nej. Långsiktigt kan tillväxten bli svagare än vad den skulle ha blivit med ett ja, menar ja-anhängare, men inte nejsidan.

Annalisa säger: Tror du att börsen fortsätter uppåt?

Anders Andersson säger: Marknaden räknar med en konjunkturuppgång i USA som ska sprida sig till Europa. Om det kommer tecken på att det inte blir så vänder kurserna ned. Kommer tecken på konjunkturuppgång är trendenm uppåt - men med rekyler ned.

jlaf säger: Vad händer med räntan nu när vi står utanför EMU?

Anders Andersson säger: Press uppåt, men marknadsräntan styrs mer av konjunkturen. En konjunkturuppgång drar upp den långa räntan. Den korta styrs av inflationen, som också kan öka vid konjunkturuppgång, och ge riksbanken anledning att höja styrräntan något.

thisisme säger: om du fick välja tre aktier att satsa på i aktie-sm, vilka skulle det bli?

Anders Andersson säger: Om du ska ha störst chans att vinna en miljon måste di chansa hårt och ha flera portföljer med chansaktier - och hoppasa på att några går bra. Satsa på aktier som rör sig kraftigt - t ex Ericsson, Framfab och någon från Vinnare/förlorarlistorna på t ex www.privataaffarer.se

Ericsson säger: Kan du se några fördelar med att stå utanför EMU?

Anders Andersson säger: Den stora fördelen: Vi har kvar beslutanderätten om räntan i Sverige. Vi kan sätta en ränta som bäst passar oss - och som håller nere inflationen.

viola säger: Vilka aktier kommer att vara köpvärda framöver?

Anders Andersson säger: Aktier för en verklig portfölj och inte enb fiktiv som i Aktie-SM bör bestå av en bra blandning, t ex Nibe, HM, SCA, Handelsbanken, Elanders, Höganäs, Nokia

Nisse säger: Tror du att Sverige kommer att införa euro någon gång i framtiden - trots att det blev Nej igår?

Anders Andersson säger: Förmodligen blir det så - kanske en ny folkomröstning om 5-6 år ??

hurra säger: Har ca 1 MSEK att investera i ca 2 år...vad tycker du jag skall fokusera på...pengarna skall in i ett hus om 2 år... mvh

Anders Andersson säger: Med så kort placeringstid bör du vara försiktig med aktier och aktiefonder. Placera i en tvåårig privatobligation eller sparcertificat - eller försök hitta en aktieindexobligation med tvåårig löptid.

klas säger: Boräntor - rörligt eller fast?

Anders Andersson säger: Tidigare har jag mest hållit på rörlig ränta, och fortfarande är den rörliga en bit under den bundna. Men nu talar mycket för en vändning uppåt. Så här för en normalfamilj : en tredjedel rörligt, en tredjedel på två år och en tredjedel på fem eller tre år.

makaron säger: Är du förvånad över valresultatet?

Anders Andersson säger: Trodde att det skulle bli jämnare - och var förvånad över att Nej-segern blev så stor.

jonas säger: Hej! Vad tror du om Ericsson på en kort horisont (närmaste kvartalet- halvåret)?

Anders Andersson säger: Tror att den ligger på samma nivå om ett kvartal -men till dess med kraftiga kast upp och ned. Ordentligt ökade intäkter i nästa rapport måste till för att få kursen att lyfta mer.

ChNa säger: Om du hade 100.000:- som du var tvungen att placera i tänkbara börsraketer under hösten, hur skulle du placera penningarna då ?

Anders Andersson säger: Omöjligt att säga vilka som blir börsraketer. I senaste Placeringsguiden (Privata Affärers aktietidning) slog vi ett slag för Höganäs, Kinnevik, Bergman & Beving, Finnveden och Observer.

Peter säger: Har jag någon chans att vinna Aktie-SM om jag anmäler mig nu?

Anders Andersson säger: Visst - större chans än i tidigare omgångar, eftersom det i år inte är lika många tävlande med. Anmäl dig senast onsdag - och om du anmäler flera portföljer med olika chansaktier ökar chanserna. Flera av dem som vunnit tidigare år har haft tio portföljer. Men även om du inte vinner hoppas jag du har skoj under tävlingen - och lär dig mer om hur aktiekurser rör sig.

Moderator säger: Tack alla som deltagit med frågor! Sista anmälningsdag till tävlingen är den 17/9. Du satsar 50kr och kan vinna en miljon, www.aktie-sm.se.

Anders Andersson säger: Tack och hej. Lycka till med aktierna - både i verkligheten och i Aktie-SM.