1,6 miljoner anställda kan stämma arbetsgivare

Diskrimineringsmål hotar snabbköpsjätten Wal-Mart

MIN EKONOMI

Den amerikanska snabbköpsjätten Wal-Mart kan gå till historien, men av en helt annan anledning än de hoppats på.

Upp till 1,6 miljoner anställda och före detta anställda kan stämma företaget för diskriminering.

Från början var det sex kvinnor som jobbade på Wal-Mart i Kalifornien som ville stämma företaget. Kvinnorna hävdade att de diskriminerats av arbetsgivaren som gett kvinnorna lägre lön än männen på företaget och förhindrat kvinnliga befordringar.

Men advokater vill nu göra fallet mycket större genom att dra in omkring 1,6 miljoner kvinnor som jobbar eller har jobbat på Wal-Mart. Om advokaterna lyckas kommer stämningen förmodligen att bli den största i USA:s historia, rapporterar BBC News.

Rättegång på 13 år

– Kvinnor på Wal-Mart har, varje år sedan 1976, haft sämre betalt än männen, på alla positioner i företaget, säger advokaten Brad Seligman.

Advokaterna hävdar att Wal-Mart har en mycket stark företagskultur. Därför finns det anledning att tro att man behandlat kvinnor på samma sätt i Wal-Marts 3 500 butiker.

Wal-Mart nekar till alla anklagelser. Företaget hävdar att alla skillnader i lön beror på olika arbetsuppgifter och specialiseringar.

En av advokaterna säger att man ska ta vittnesuppgifter från 4 000 affärschefer. Rättegången skulle ta minst 13 år, uppger BBC.

Malin Ekmark