Här är höstens hetaste aktier

Aftonbladets experter ger sina bästa börstips

MIN EKONOMI

MALMÖ

Nu går det att tjäna pengar på aktier igen.

Börsen har stigit 33 procent på ett halvår och än har tåget inte gått för dem som vill hoppa på.

– Men när det gäller Ericsson, som är en börsvinnare nu, är det nog redan för sent, säger Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson, 87.

Foto: AP

Aftonbladet har låtit fyra aktie-experter plocka ut de aktier de tror blir vinnare på kort sikt (tre månader) och lång sikt (ett år).

Nestorn i gänget är den pensionerade stationsföreståndaren Lennart Israelsson i Nässjö, därav smeknamnet Aktiestinsen.

Förra året, när det gick dåligt för de flesta aktieägarna, tjänade han 2,3 miljoner enbart i utdelningar. Han har 60 års erfarenhet av börsen och vet hur man hittar en köpvärd aktie.

– Det måste vara substans i bolaget: eget kapital. Och så vill jag ha en direktavkastning på minst fyra procent. Det är roligt att få utdelning, säger han.

Tror på uppgång

Lennart Israelsson tror att vi bara är i början av en rejäl börsuppgång.

– Vi är i gång nu. De låga räntorna gör att hjulen snurrar och 2004 och 2005 bör börsen ha gått upp ytterligare 40–50 procent.

Framför allt är det de konjunkturkänsliga aktierna i it- och verkstadssektorn som gått bra.

Bengt Beverin, som höll i Aftonbladets aktieskola för några år sedan, ser en risk med den kraftiga uppgången de senaste månaderna.

– Det kan bli en rekyl under hösten och att aktierna tappar 5–10 procent igen. Mitt råd är därför att avvakta med köp. Bokslutsrapporterna som kommer i november blir väldigt avgörande. Om orderingången ökar och att övrig statistik visar på en konjunkturuppgång, kan börsen dra i väg uppåt.

Frågorna till expertpanelen:

… men glöm inte riskerna