4 000 mindre i pension

Skandia sänker återbärings- räntan för 140 000 sparare

1 av 2 | Foto: FREDRIK HJERLING
Skandias pensionssparare får mindre pengar.
MIN EKONOMI

I går kom dråpslaget mot Skandias pensionärer:

Återbäringsräntan sänks med cirka 4 000 kronor.

- Det är med tungt sinne som vi gör detta. Det ska ingen tvivla om, säger nye vd:n Urban Bäckström.

Den senaste tidens skandaler inom moderbolaget har drabbat Skandia Liv hårt. Nyteckningen av pensionsförsäkringar har sjunkit med 30-40 procent, enligt vice vd:n Bengt-Åke Fagerman.

Trots skandalerna har pensionsspararna kunnat känna sig trygga tack vare den så kallade Allanregeln som hindrat livbolagen att sänka pensioner som redan börjat betalas ut.

Men tidigare i höst meddelade både SEB Trygg Liv och Folksam Liv att regeln inte längre gäller - och i går klev Skandia Liv på samma tåg.

Händer redan i vår

För bolagets kunder innebär det att 140 000 pensionssparare redan i vår, eller på försäkringens årsförfallodag, får sina pensioner sänkta med cirka sex procent nästa år.

Den garanterade delen av pensionsräntan rörs inte. Det är i stället återbäringsdelen bolaget vill ta av för att, som man uppger, kompensera den långvariga börsnedgången som sänkt värdet på pensionsspararnas pengar.

Enligt Skandia Livs nye vd Urban Bäckström handlar det om att återställa rättvisan mellan olika grupper av pensionssparare.

Men varför sänker du återbäringen nu när börsen börjat gå upp?

- Det är svårt att förklara varför vi gör det just i dag men problemet har funnits en tid. Visst har börsen gått upp nu men den är långt ifrån den nivå den var på när vi låste pensionerna.

Har förståelse

Förstår du att spararna känner sig lurade?

- Jag har jätteförståelse för att de är upprörda. Samtidigt är detta en rättvisefråga. Är det de unga som ska betala för att

de nuvarande pensionsspararna vinner på börsbubblan?

Tänker du göra något för att spararna ska kunna flytta sina pengar utan kostnader?

- Det finns redan en flytträttsmöjlighet i Skandia Liv men detta är en fråga som jag vill sätta mig in i ytterligare.

Hur ska du svara på spararnas alla frågor?

- Jag har tidigare chattat med Aftonbladets läsare. Sedan ska vi de närmaste två veckorna ha tolv möten runtom i landet och möta både företag och privatkunder. Jag kan själv inte vara med på alla möten men några ska jag försöka besöka.

Har du låtit förstärka kundtjänsten?

- Jag tror vi har beredskap för att möta kunderna. Vi har också skrivit ett brev till alla kunder som kommer i deras brevlådor senast i dag.

Ska själv spara

Pensionssparar du själv i Skandia Liv?

- Jag ska börja. Det står i mitt anställningskontrakt.

Slopad Allanregel ger er 140 000 ännu mer förbannade kunder - kan det bli mycket värre efter den senaste tidens affärer?

- Jag visste vilket tryck det var på den här posten och var väl medveten om hur arga många är på Skandia Liv. Jag tror att en del av våra kunder har förståelse för vad vi gör men jag har också förståelse för att många är förbannade.

En garanti för stabilitet

Så mycket pengar förlorar du

Bolagen slopar regeln

Britt Peruzzi