Hans-Erik Andersson ny vd på Skandia

Får sex miljoner i årslön

MIN EKONOMI

Hans-Erik Andersson har utsetts till ny vd och koncernchef i Skandia. Han tillträder vid årsskiftet och får 6 miljoner kronor i årslön nästa år, men ingen bonus.

Foto: ulf höjer
TAR ÖVER Hans-Erik Andersson blir från årsskiftet ny koncernchef och vd på Skandia.

Andersson är för närvarande Nordenchef för Marsh & McLennan Companies, ett företag inom risk- och försäkringsrådgivning och kapitalförvaltning.

Han var mellan 1987 och 1992 verksam inom Skandia International och under perioden 1997-1999 var han vice vd i Skandia med ansvar för sakförsäkringsverksamheten.

''Hans-Erik Andersson kan branschen och känner marknaderna och förhållandena i Norden, Storbritannien och Kontinentaleuropa väl. Han är en internationellt beprövad och respekterad företagsledare'', skriver Skandias styrelseordförande Bengt Braun i en kommentar till utnämningen.

Andersson själv skriver att han under en tid haft möjlighet att möte styrelse, ledning och fack och gå i genom produkter, marknader och strategier för Skandia.

''Allt detta har styrkt mig i att det finns en stark och sund kärna, framtidstro och en egen utvecklingskraft i Skandia'', skriver han.

Hans-Erik Andersson får 6 miljoner kronor i årslön nästa år, men ingen bonus. 2005 sänks den fasta lönen till 5 miljoner kronor. Därutöver kan han få bonus på maximalt 50 procent av den fasta lönen.

”Stimulerande att vara tillbaka”

Andersson jobbade under åren 1997-1999 på Skandia, bland annat som vice vd. Han fick då bonus för åren 1997 och 1998 på sammanlagt 6,2 miljoner kronor. Någon lägenhet till sig eller närstående säger han sig inte ha fått av bolaget.

- Det känns oerhört stimulerande att komma tillbaka till Skandia, sade Hans-Erik Andersson vid en presskonferens, och han ser jobbet som en utmaning.

Enligt styrelseordförande Bengt Braun var Hans-Erik Andersson styrelsens förstahandsval.

- Han är provkörd i uppförsbacke, sade Braun.

Fokusera på kärnverksamheten är det som gäller för den nye vd:n.

- Det finns en väldigt sund kärna, sade Andersson.

Väntar med kommenater tills efter utredningen

Han vill inte direkt kommentera den tidigare Skandialedningens skötsel av bolaget innan advokat Otto Rydbecks utredning är helt klar. Försäljningen av kapitalförvaltningen till norrmännen ser han emellertid inga problem med:

- Industrilogiskt var det ingen konstig försäljning alls.

Bonuskarusellen till topparna i bolaget kommenterar han:

- Med facit i hand var det oklokt att inte ha något tak i bonussystemet.

Några egna lik i garderoben, likt den förra Skandialedningen, ska inte finnas:

- Det vågar jag påstå.

TT