Julhandeln har börjat

Expert: Vi räknar med rekord i år igen

MIN EKONOMI

Fyra av tio läsare har redan börjat köpa julklappar.

Och julhandeln beräknas slå rekord – i år igen.

– Vi bedömer att den kommer att öka med cirka 4 procent jämfört med förra året, säger Josefina Lund, utredare på Handelns utredningsinstitut, HUI.

Men mindre än en månad kvar till julafton och julskyltning i vartenda skyltfönster har starskottet för årets mest intensiva period för handeln inletts.

Och fyra av tio av de läsare som svarat på Dagens fråga uppger att de redan börjat köpa julklappar.

Decemberhandeln beräknas omsätta 43,2 miljarder kronor i år. Det är cirka 11 miljarder mer än snittomsättningen under årets övriga månader.

– Man kan inte särskilja vad som är julklappar eller inte. Men det är naturligtvis sannolikt att den merförsäljning som sker i december är kopplad till jul, säger Josefina Lund.

Mössan årets julklapp

Att julhandeln slår rekord är naturligtvis ingen stor nyhet. Rekordet slås i stort sett varje år, i takt med att omsättningen i handeln som helhet ökar.

Ett av de få år då julhandeln faktiskt inte slog rekord var 1992.

– Då sjönk handeln. Det var då kronkursen föll, och då omsattes mindre i handeln - speciellt i decemberhandeln, säger Josefina Lund.

HUI har redan utsett årets julklapp: en mössa.

– Många, framförallt killar, vill hellre ha en DVD eller en digitalkamera eller något annat hårt paket. Men vi valde mössa eftersom den symboliserar sport- och fritidshandeln. Det är en bransch som gått mycket bra i år, omsättningen har ökat med cirka 8 procent i år, och som säljer väldigt bra i juletid. Mössan symboliserar även den starka varumärkestrend som finns i branschen.

Årets julklapp

Fredrik Rundkvist