Kungahuset har anledning att glädja sig

MIN EKONOMI

En riktigt, riktigt glad jul ser ut att vänta alla på kungliga slottet: alla får tillbaka på skatten. Prinsessan Lilian hela 281 781 kronor, Victoria, Madeleine och Carl Philip långt mindre. Allra minst får Silvia: 5 442 kronor. Och mest får pappa Carl XVI Gustaf som kan hämta ut 2 071 219 kronor.

SKATTAR SIG LYCKLIGA I år behöver inte kungafamiljen snåla med julklapparna. Alla får tillbaka på skatten. Kungen får mest - över två miljoner och minst får drottning Silvia - 5 442 kronor.

- Förklaringen är enkel, säger Bengt Telland, överintendent som sköter hovets ekonomi.

- Det är familjemedlemmarnas stora förmögenheter som spelar in.

Kungen toppar

Drottningen, med 675 000 i taxerad förmögenhet, "drabbas" minst. De tre kungabarnen har alla runt 17 miljoner i taxerade tillgångar. Prinsessan Lilian mycket mer: 72 miljoner. Och kungen toppar med nästan 173 miljoner.

- Det gör att den så kallade begränsningsregeln inträder, den sammanlagda skatten maximeras till 60 procent på kapitalinkomster där "vanligt" folk betalar 30 procent. Och då hände detta i till exempel kungens fall: i mitten av

februari betalade jag in en beräknad skatt som senare, när bokslutet för näringsverksamhet och kapitalinkomster var färdigt, visade sig vara 2 miljoner för mycket.

Och då lät du de pengarna stå kvar?

- Ja, vad gör man? Kungen kan ju, som alla andra, begära förtida återbetalning. Men när man, som han, har 60 procents marginalskatt, gäller det att hitta en bättre placering för pengarna i stället. Eftersom de senare ska användas för nya skatteinbetalningar ville vi inte spekulera med dem. Och det säkra bankkonto som kan slå skattekontot finns inte, fanns inte då i alla fall.

Du har räknat på saken?

- På skattekontot är avkastningen bestämd till 45 procent av basräntan, vid tillfället 3 procent.

Så kungen har tjänat på att betala in för mycket skatt?

- Han har fått 1,35 procents "ränta" där. För att få motsvarande avkastning på kapitalet på ett bankkonto hade det krävts en bruttoränta på 3,38 procent. Och det stod inte att finna.

Bo Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM