Så tjänar du på dollarraset

Tusenlappar att spara för globetrotters och stugsittare

MIN EKONOMI

Grattis alla globetrotters!

Dollarn rasar och resorna blir billigare.

Men även stugsittarna kan dra vinstlotter.

Aftonbladet berättar hur.

Dollarraset under de senaste två veckorna, med över 30 procent, gör att semesterresan blir billigare. Det kan dock dröja upp till ett år innan prisfallet slår igenom fullt ut.

25 öre på två veckor, många kan glädja sig åt dollarfallet.

I växelbutikerna märks kursförändringarna omedelbart, att semestra i USA och andra länder vars valutor följer dollarn är billigare än på länge.

- Just nu är det extremt, både dollarfallet och trycket på resor västerut, säger Lottie Knutson, informatör på Fritidsresor.

Kan dröja ett år

Enligt Lottie Knutson kommer dollarraset göra flygbiljetterna billigare, även inrikesflygets.

- Dollarkursen inverkar på allt resande. 30 procent av biljettpriset är kopplat till dollarkursen eftersom den påverkar priset på bränsle och flyplansdelar. På charterresorna är hälften flygkostnader, men det kan dröja upp till ett år innan dollarfallet fått fullt genomslag på priserna.

Den som stannar hemma kan också bli en vinnare.

- Villaoljan och bensinen följer dollarpriset hela tiden, inom några veckor brukar förändringar i dollarkursen märkas på villaoljan, bensinpriset kan justeras flera gånger i veckan, säger Leif Nilsson, tradingchef på Preem.

Även euron har stärkts, men eftersom kronan stärkts ännu mer så har även euron blivit billigare för svenskarna.

Tappat en tredjedel

Det innebär att den som köper utländska varor utomlands får mer för en krona i dag än man fick för till exempel en vecka sedan.

- Ja, det blir billigare att handla grejer utifrån på internet till exempel, säger Ylva Yngvesson, familjeekonom på Föreningssparbanken.

- Importerade varor som till exempel kläder och mat, borde bli billigare.

- Men när är svårt att säga, det beror på när varorna är inköpta.

Sedan toppnoteringarna på över 11 kronor sommaren 2001, har dollarn sjunkit med över 30 procent. I fredags kostade den 7,36 kronor.

Billigare än på länge att importera en schysst amerikanare, alltså.

FLYGRESOR

VILLAOLJA

BENSIN

Johan Taubert

ARTIKELN HANDLAR OM