2003 blev ett starkt börsår

SAX-index steg med 26 procent

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

Efter tre år med fallande kurser blev 2003 ett starkt börsår.

Med några dagar kvar har Sax-index stigit med 26 procent.

Många tror att uppgången fortsätter nästa år.

Efter det otroliga börsåret 1999, mitt under IT-yran då generalindex steg med svindlande 66 procent, föll Stockholmsbörsen tre år i rad, något som bara hänt två gånger tidigare. I fjol föll Sax-index med 36 procent, vilket gjorde det till det sämsta börsåret sedan depressionsåret 1931.

Men 2003 blev alltså ett bra börsår, det bästa sedan 1997 bortsett från 1999.

Det fanns också mycket som talade för en uppgång. Värderingen på börsen började se attraktiv ut i mångas ögon och börsbolagen väntades rapportera bättre vinster under året.

Efter en svag inledning började kurserna på Stockholmsbörsen att stiga rejält med stöd av ökad konjunkturoptimism. Men det fanns ett stort orosmoln - risken för krig i Irak.

Bioteknik vinnare

När USA-koalitionen till slut anföll i mitten av mars blev den inledande marknadsreaktionen positiv. Aktörerna hoppades på ett kortvarigt krig som inte skulle få så stora effekter på världsekonomin. Men den osäkerhet som ändå följde ledde till stora kurssvängningar.

Sedan Saddam Husseins regim fallit i april och amerikanska trupper gått in i Bagdad spred sig en lättnad på marknaderna och kurserna började stiga igen. Under sommaren och början av hösten fick uppgången rejäl fart. Från mitten av mars till mitten av september steg kurserna med drygt 40 procent.

Bioteknik blev vinnarbransch

Bioteknik är årets vinnarbransch med en uppgång på nästan 80 procent. Active Biotech hade en dramatisk kursrusning i början av hösten och har hittills i år stigit med 239 procent. Diamyd Medical har stigit med 156 procent och Medivir med 155 procent.

Årets stora kursraket är det USA-baserade bolaget Oxigene, upp 433 procent.

Ericsson framgångsrikt igen

Börsen IT-index har stigit med 73 procent i år. Det tyngsta lasset drog Ericsson som gick upp 97 procent. Ericsson är därmed årets vinnare bland storbolagen.

Det gamla flaggskeppet visade vinst för tredje kvartalet i år, vilket var första gången på tre år.

Konkurrenten Nokia har däremot backat med åtta procent i år.

2003 blev också året då Stenbecksfären gjorde en stark comeback efter att ha varit ifrågasatt och närmast uträknad. Uppgångarna för sfärens bolag har varit spektakulära. Metro har stigit med 212 procent, Invik med 164 procent, Kinnevik med 157 procent, Transcom med 142 procent och Tele 2 med 63 procent.

Nu när det bara är några dagar kvar av börsåret står kampen om titeln Årets vinnare mellan två spelföretag, Cherry och Boss Media. Cherry har stigit med 483 procent och Boss Media med 482 procent. Aktierna har under den senaste tiden drivits upp av spekulationer om att det svenska spelmonopolet går mot sitt slut.

Upp tio 2004?

Årets förlorare då? "Striden" står mellan riskkapitalbolaget Bure Equity, ned 86 procent, och det nyligen rekonstruerade IT-bolaget Aspiro, ned 84 procent.

En sak har vi lärt oss de senaste åren; inget börsår utan företagsskandaler. Enron står väl i en klass för sig, men att vårt eget Skandia, ett börsbolag med gamla anor, har blivit synonymt med skandaler kan knappast ha undgått någon. En skandal i lite mindre format var redovisningsfifflet i inkassobolaget Intrum Justitia.

Vad spår då börsproffsen för 2004? Grundtipset verkar vara en uppgång på tio procent, vilket brukar sägas vara en rimlig årlig avkastning. Men som tidningen Affärsvärlden konstaterar, det hör till ovanligheterna att Stockholmsbörsen stiger med runt tio procent.

Peter Challis/TT