Eniros vd hoppar av

Lars Guldstrand lämnar bolaget efter en konflikt med styrelsen

MIN EKONOMI

Lars Berg och Lars Guldstrand kommer inte överens.

Nu får Guldstrand lämna jobbet som vd och koncernchef i katalogföretaget Eniro.

- Styrelsen har uppmanat honom att lämna företaget, säger Lars Berg, styrelseordförande i Eniro.

Det är oenighet med styrelsen i ''vissa viktiga frågor'' som ligger bakom Guldstrands avgång, enligt ett pressmeddelande som Eniro skickade ut på måndagsmorgonen.

Vad det handlar om i detalj vill ingen av parterna berätta.

- Jag vill inte göra det eftersom det har intern betydelse för bolaget, säger Lars Berg till TT.

Det formella beslutet att sparka Guldstrand fattade styrelsen i helgen. Men sökandet efter en ny vd har redan pågått i ett par veckor.

Oense sedan i somras

Enligt Lars Berg, tidigare chef för Telia och ordförande i Eniro sedan i våras, uppstod sprickan mellan styrelse och vd redan i somras. Därefter har den blivit allt djupare.

- Det har accelererat under hösten och så småningom har vi fått för många frågor där vi har skild syn. Det hela ställdes på sin spets nu i december.

Lars Guldstrand själv ger en liknande beskrivning:

- Till slut så blev det bara för många frågor och då känner man att det här är inte bra för någondera part. När du hela tiden får gå i klinch, då tappar du kraften och entusiasmen. Då är det ett naturligt läge att vi skiljs.

''En fantastisk resa''

Guldstrand har varit chef för Eniro sedan bolaget, vars verksamhet tidigare ingick i Telia, bildades i mars 2000 och börsnoterades i oktober samma år. ''En fantastisk resa'', kallar han sina år i bolaget.

Men trots att Eniro är något av Lars Guldstrands skötebarn känner han ingen bitterhet.

- Snarare känner jag en stolthet över det vi har byggt upp och att vi har skapat en plattform för det här bolaget att kunna fortsätta utvecklas i.

Om sin relation med Lars Berg säger Guldstrand:

- I sakdialogen nu när vi skiljs så tycker jag att det har skett i en god ton. Och vi skiljs som vänner. I alla fall från min sida.

Ny chef till våren

Lars Berg hoppas att en ny Enirochef ska vara på plats till våren. Tills dess kommer han själv att fungera som koncernchef.

Lars Guldstrand får uppsägningslön under 12 månader, cirka 4 miljoner kronor. Därefter får han ett avgångsvederlag på lika mycket, förutsatt att han inte tagit något annat jobb.

- Det gör att jag kan ta lite tid för funderingar och sedan förhoppningsvis hitta andra, spännande möjligheter, säger Guldstrand.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM