SAS-chefer får sänkta löner

Inga löneökningar för personalen när koncernen sparar

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

SAS koncernledning och cheferna för Scandinavian Airlines sänker sina löner från årsskiftet med 10 procent.

Sänkningen är en signal till facken att det inte blir några löneökningar i år heller.

SAS kämpar för sin överlevnad och i år väntas koncernen göra en förlust på 2 miljarder kronor. Det är den största förlusten i SAS historia.

De senaste två åren har företaget tvingats till stora besparingar och effektiviseringar. I år har lönerna för de flesta personalgrupperna frysts och arbetstiden i många fall förlängts.

Toppchefernas beslut att sänka lönerna med 10 procent är en direkt signal till facken inför de kommande löneförhandlingarna.

- Under 2004 finns det inget utrymme alls för några lönehöjningar och företagsledningen har valt att markera allvaret i den situation vi befinner oss i, säger SAS informationsdirektör Hans Ollongren.

- Det är viktigt att föregå med gott exempel. Företaget är inne i en situation där det krävs stora eftergifter och återhållsamhet i hela organisationen.

SAS koncernchef Jörgen Lindegaard säger till SAS personaltidning Inside att personalen gjort stora uppoffringar för att vända koncernens negativa utveckling och att mer kommer att krävas i de kommande löneförhandlingarna.

- I dagens knivskarpa konkurrens måste produktiviteten upp ytterligare och det gäller alla personalgrupper. Företagsledningen kan inte jobba fler timmar om dygnet. Däremot kan vi ta mindre betalt för de timmar vi lägger ner, säger Lindegaard till tidningen.

TT har förgäves sökt SAS-facken för en kommentar.

CG Ström/TT