Ny bil - för 313 kronor/månad

Men att höja bolånet kan bli dyr affär i längden

Foto: HENRY LUNDHOLM
BILLIG RÄNTA För några hundralappar mer i månaden kan man få en ny bil genom att höja bolånet. Rafael Pereira Bergdahl, 30, och Ann-Sofie Bentsrud, 21, tittar på en Volvo S60. - Det låter väl bra, men vi har ingen bostadsrätt så det får bli ett vanligt billån, säger Rafael Pereira Bergdahl.
MIN EKONOMI

En helt ny bil för bara 313 kronor i månaden.

Så billigt blir det om man använder ett boendelån till bilköp.

En ny Nissan Micra kan du få för 313 kronor i månaden om du använder dig av ditt bolån. Det är helt okej för banken att göra så om du har outnyttjat utrymme i ditt bottenlån. Ett läge som kan uppstå efter de senaste årens värdestegring på boende.

Visst låter det billigt. Ett billån hos samma bank kostar cirka 1 600 kronor.

Kan kosta 50 000 mer

Men Aftonbladets beräkningar visar att du i slutänden får betala nära 150 000 för en bil som bara kostar cirka 100 000 om du använder ditt boendelån.

- Även om man kommer ner på en låg månadskostnad så kanske man ska tänka sig för. Det kan verka lockande för många, beroende på hur den enskilda ekonomin ser ut, säger Lina Gustafsson, privatekonom på Föreningssparbanken.

- Men man kanske inte ska stirra sig alltför blind på en låg månadskostnad. Det är inte alltid det bästa alternativet i längden.

Bilar minskar i värde väldigt snabbt.

Britt-Marie André, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå, pekar på just bilars snabba värdeminskning och förbrukande.

Hon varnar också för att det blir dyrt i längden att använda bolånet till bilinköpet.

Kort lånetid

- Grundtänkandet man ska ha när man lånar till exempelvis till en bil är att lånets längd ska motsvara bilens livslängd.

- Ett vanligt billån rör sig oftast om fem år. Efter den tiden har du en betydligt sämre bil och det är inte kul att behöva betala på en bil som du sålt för länge sedan. säger hon.

Britt-Marie André pekar också på en lönsam variant där man kan använda sig av den låga boräntan, men genom att betala av efter hand kan komma billigt undan.

- Det kräver lite disciplin. Men om du har ett annat konto som du lägger undan pengar på och sedan löser lånet på säg fem år så kan det bli ett prisvärt alternativ där du utnyttjar den låga räntan.

- Men jag tror att många människor bara väljer att öka upp sitt bostadslån utan att snabba på amorteringen och på lång sikt blir det väldigt dyrt, säger Britt-Marie André.

Jens O Pettersson