De betalar mest skatt i Sverige

Tre aktiehandlare vägrar betala 185 miljoner kronor

MIN EKONOMI

Sveriges 100 största skattebetalare är en brokig blandning.

Grevar, guldgrävarättlingar, börsdirektörer - men också musiker, daytraders och skatteflyktingar.

Minst 185 miljoner av de två miljarder gruppen krävs på kommer aldrig att hamna i statskassan.

De flesta tar sina höga skatter för inkomståret 2002 med jämnmod:

- Det har man lärt sig att leva med, säger affärsmannen Hans Mellström, som skickat in mer än 50 miljoner.

Andra flyttar utomlands för att få lägre skatt. Sju på listan har redan lämnat landet.

Och en trio bestående av daytradrar - aktiehandlare - vägrar betala 185 miljoner: listettan Magnus Sjöqvist med 120 miljoner i slutlig skatt, Björn Frisén (46 miljoner) och Robert Tingvall (19 miljoner).

De har var och en gjort tusentals aktieaffärer 2002 och skönstaxerats för att de struntat i att deklarera.

Struntat i att deklarera

Skatteverket får bara in kontrolluppgifter på hur mycket en daytrader sålt aktier för. Vad aktierna köpts för är okänt för verket, om inte daytradern deklarerar.

Skatteverket utgår då från att 80 procent av varje försäljning är ren vinst, trots att vinsten ofta bara är några öre per aktie vid daytrading. Därmed kan skattekravet bli för högt.

- Det får komiska proportioner. När jag är klar med det här kommer skatten att se helt annorlunda ut, hävdar daytradern Björn Frisén som lovar att snart skicka in en riktig deklaration.

Daytradern Robert Tingvall satte ett svårslaget skatterekord inkomst-året 2001. Då skönstaxerades han och skulle betala 1,2 miljarder kronor i skatt.

- Detta är en ickehändelse. Jag har inte tjänat några pengar. I själva verket förlorade jag runt en miljon förra året, hävdade han då i Aftonbladet.

I år är kravet på honom "bara" 19 miljoner.

De flesta bor i Stockholm

De vanligaste inslagen på 100-i-topp-listan är annars blåblodiga grevar som Gustaf Douglas, stenrika finansmän som Fredrik Lundberg och inte minst miljardärernas döttrar och söner.

Det märks på högskattebetalarnas adresser. Så många som 56 residerar i Stockholms län. Det är långt ner till andra länet på listan, Skåne, där åtta skattehöjdare bor.

15 av de 100 har fortfarande inte betalat in hela skatten. Staten vill ha in totalt 330 miljoner från dem.

Mest fantasieggande på listan är guldgrävar-ättlingarna Peter och Bengt Geijer. Deras farfar, bondpojken Alfred, grävde fram grundplåten till familjen Geijers skogsindustrikoncern i Alaska.

Joachim Kerpner