Toppchefer på Ericsson misstänkta för brott

MIN EKONOMI

Ericssons tidigare koncernchefer, Sven-Christer Nilsson och Kurt Hellström, har delgivits misstanke om brott i den skatteutredning som pågår mot Ericsson. Det erfar Dagens Nyheter.

Bakgrunden till misstankarna är de drygt tre miljarder kronor som Ericsson under 1998 och 1999 betalade till handelsagenter i samband med order på telekommunikationssystem.

Ericsson har inte velat berätta exakt vart pengarna har gått. Det har lett till att Ekobrottsmyndigheten utreder om det rör sig om grovt försvårande av skattekontroll. Ericssons utbetalningar uppmärksammades i Schweiz för knappt fyra år sedan. Då avslöjade den schweiziska banken UBS flera tidigare okända konton.

Enligt vad DN erfar misstänks Sven-Christer Nilsson och Kurt Hellström och den förre vice vd:n Carl Wilhelm Ros för försvårande av skattekontroll. Ytterligare ett tiotal personer misstänks för samma brott men de ska finnas på lägre nivåer i organisationen.

Även Lars Ramqvist, tidigare koncernchef, har förhörts men ska ha avförts ur utredningen.

Brottet grovt försvårande av skattekontroll kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

På Ericsson väljer man att varken bekräfta eller dementera DN:s uppgifter.

- Vi har inga kommentarer eftersom förundersökningen fortfarande pågår, säger Ericssons informationschef Pia Gideon till DN.

Johan Kristensen