Ericsson tror nu på bättre tider

Aktien upp 12 procent till 19 kronor

MIN EKONOMI

Ericssons vinst blev hela 5,5 miljarder kronor under sista kvartalet i fjol. Betydligt mer än väntat och aktiekursen sköt i höjden.

Och nu vågar Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg spå en växande marknad i år.

Ericsson överraskade den samlade analytikerkåren genom att redovisa en vinst på 5,5 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal. Och på nästan varje punkt i bokslutskommunikén överträffades analytikernas förväntningar.

- Det här är ett riktigt bra resultat, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg till TT.

Aktiemarknaden tog också fasta på de starka siffrorna. Då Stockholmsbörsen stängde hade aktien rusat upp med nästan tolv procent till 19 kronor.

Den imponerande vinstsiffran är dock framräknad genom att kostnaderna för bolagets gigantiska omstrukturering tagits bort. Under fjärde kvartalet uppgick de till 4 miljarder kronor. Men även med de miljarderna inräknade var resultatet positivt.

Kapade kostnader

Samtidigt fortsatte omsättningen att krympa något, till 36,2 miljarder kronor. Det visar också att huvudorsaken till vinstlyftet är att Ericsson lyckats kapa kostnader.

- Jag tror att man har underskattat effekten av det jobb man gjort med kostnadsbesparingarna. Aktien måste nu värderas om, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson på Öhman Equities som blev positivt överraskad av resultatet.

På ett nästan brutalt sätt har bolaget på några år minskat antalet anställda från 107 000 och målet är 47 000. Dit räknar Svanberg med att nå under våren.

Inget solsken

Det innebär att ytterligare omkring 1 500 anställda kommer att varslas om uppsägning trots att siffrorna nu pekar åt rätt håll. Och Svanberg understryker att bolaget måste hålla sin konkurrenskraft uppe även framöver.

- Det går inte att slappna av bara för att siffrorna ser bättre ut. Det är inte så att regnskuren nu är över och det är solsken igen, säger Svanberg.

Men trots att det vänt för Ericsson begär varken tjänstemannafacket Sif eller Metall av företagsledningen att de kommande neddragningarna stoppas:

- Sif kommer inte att driva den frågan. Det är fortfarande nödvändigt att man omstrukturerar och går igenom hela företaget, säger Christer Eriksson, ordförande för samtliga Sif-klubbar inom Ericsson, till TT.

- Sen hoppas vi förstås på ett ökat orderläge och att det kan ge återanställning för många, fortsätter han.

Växande marknad

Ett av de viktigaste skälen till kurslyftet är den högre vinstmarginalen men även att Ericsson nu vågar sticka ut hakan och spå att marknaden ska öka under 2004. Det har fler konkurrenter, bland andra Nokia, redan spått. Men nu tror även Ericsson att marknaden har vänt uppåt. Och Svanberg ser med viss tillförsikt på framtiden:

- Vi kommer att få se en tillväxt under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det är alldeles uppenbart, säger han till TT.

Tillväxten kommer nu på i stort sett alla marknader över världen, med undantag för Västeuropa där den svaga konjunkturen fortfarande får operatörerna att hålla igen något.

Sten Gustafsson/TT Olle Lindström/TT