Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Så blir du också en vinnare

"Börsen går upp fem, tio procent i vår"

    Två dramatiska händelser i går påverkar din privatekonomi.

När Ericsson meddelade att de för andra kvartalet i rad går med vinst efter nära tre års förluster gick börsen upp som ett spjut.

Ericssonaktien ökade med 12 procent, hela Stockholmsbörsen med 1,9 procent.

Ett par timmar senare sänkte Riksbanken styrräntan till 2,50 procent, den lägsta nivån sedan 1945.

    Här ger experternas sina bästa aktietips just nu. Och hur du banksparar bäst - trots den låga räntan.

Aldrig nånsin har det gjorts fler affärer på börsen än nu.

Och kurserna rusar - Ericsson gick upp 12 procent bara i går.

Aftonbladets tre experter tipsar om aktierna som spås bli vårens vinnare.

han tjÄnade 35 miljoner Det var många som gladdes när börsen satte fart i går. Inte minst Ericssons vd och koncernchef Carl-Henrik Svanberg. För ett år sedan köpte han Ericssonaktier för 100 miljoner kronor av sina egna pengar. I dag är de värda omkring 300 miljoner. Enbart under gårdagen blev Svanberg 35 miljoner kronor rikare.   han tjÄnade 35 miljoner Det var många som gladdes när börsen satte fart i går. Inte minst Ericssons vd och koncernchef Carl-Henrik Svanberg. För ett år sedan köpte han Ericssonaktier för 100 miljoner kronor av sina egna pengar. I dag är de värda omkring 300 miljoner. Enbart under gårdagen blev Svanberg 35 miljoner kronor rikare. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Börsen är hetare än någonsin. I går gjordes 52 000 affärer, fler än hittills i historien på en och samma dag. Anledningen är Ericssons goda bokslut och aktiens lyft till 19 kronor. Riksbankens sänkning av räntan ökade glädjejublet ytterligare hos många företag.

Och det kan fortfarande vara köpläge.

- Jag tycker att man gott kan investera nu. Börsen kommer troligen att gå upp fem, tio procent i vår, säger Mats Wester, chefredaktör på branschtidningen Sparöversikt.

"Bra läge att sälja"

Trots Ericssons lyft varnar de experter Aftonbladet talat med för att köpa just den aktien. De flesta anser att den är övervärderad. Däremot är det ett bra tillfälle att sälja, anser Avanzas informationschef Claes Hemberg:

- Det är många som i dag har över 50 procent av sina sparpengar i Ericsson. Men det är ett företag med hög risk. Därför kan det vara ett bra läge att växla över till säkrare aktier.

Vad är bra att tänka på när man köper?

- Det viktigaste är inte att hitta den rätta aktien, utan att bredda sparandet i sina aktier. Börja med fyra olika och öka sedan till åtta, säger Claes Hemberg.

Mats Wester rekommenderar en kombination av fonder och aktier.

- It-bolagen har gått bra, men de mesta tjänar inte pengar. Välj då hellre en fond som placerar i de bolagen. En bra lösning är att investera 20 000 kronor i en fond och en aktiepost på 5 000, säger han.

Sara Milstead

Är du modig, försiktig eller mittemellan? Aftonbladets experter hjälper dig

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet