Så höjer du lönen

Lönecoachens bästa förhandlingstips

1 av 6
Ett sätt är att uttala dina önskemål för någon du litar på i förväg, innan du träffar chefen, tipsar karriärcoachen Lena Mangell.
MIN EKONOMI

Snart är det dags för årets lönediskussion.

Många våndas inför mötet med chefen.

Men det finns hjälp. Aftonbladet har talat med experterna och bjuder på de bästa tipsen.

Handen på hjärtat. De flesta av oss har svårt med löneförhandlingarna.

Det är jobbigt att framhäva sig själv och svårt att motivera varför just man själv ska ha höjd lön.

- Många anställda behöver hjälp med lönediskussionen. Många chefer jag möter upplever att deras underställda ofta är dåligt förberedda och har svårt att sälja sig själva, säger Cathrine Lennesten, karriärcoach.

Aftonbladet har talat med flera experter på området: karriärcoacher, rekryteringskonsulter och facket. Och en sak säger alla: Våga visa att du är duktig.

- Det sista man ska göra innan man går in genom dörren till chefen är att skjuta Jante. Han är så stark att han klarar sig ändå, säger Mathias Åström, ombudsman på Sif och ansvarig för årets lönerörelse.

Att på svenskt maner skrapa med foten och säga ”äsch, inte ska väl jag” är inte receptet till högre lön.

Var inte skrytsam

Men det är också viktigt att påminna sin chef om vad man gjort under året.

- Många människor går omkring och tror att deras chefer vet allt vad de kan och gör. Men det gör de inte, säger Cathrine Lennesten.

Det gäller att ofta visa vad man kan - över hela året.

- Inte på ett skrytsamt sätt, utan när man har gjort någonting bra och sedan tar upp det på ett naturligt sätt i det dagliga samtalet, säger karriärcoachen Linnea Söderkvist.

Man bör också gå igenom och göra en lista över vad man gjort, om man uppfyllt vad som sas i utvecklingssamtalen. Och ta reda på hur mycket lön man kan förvänta sig. Kanske med hjälp av facket.

- Det är också viktigt att man inser vilket utrymme som finns, så att man inte sätter ett större värde på sig själv än vad chefen håller med om, säger Nicklas Ljungström, vd för 10ton rekrytering.

Förbered dig noga

Förberedelserna är mycket viktiga.

- Man kan till och med öva sig tillsammans med sin partner så att man faktiskt har uttalat sina önskemål innan man träffar chefen, säger Lena Mangell, karriärcoach.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM