Pruta och gör ett klipp

...utom hos frisören

Foto: hans runesson
mängdrabatt Aftonbladet följde med familjeekonomen Ann-Sofie Magnusson på en prutrunda. I en mindre klädbutik vill hon köpa byxor och en kjol, tillsammans värda 1255 kronor. Hon frågar om hon kan få rabatt och betalar till sist 140 kronor mindre för plaggen.
MIN EKONOMI

VÄXJÖ

Pruta när du ute och shoppar - det vinner du på.

Och det är inte så svårt som det låter.

Aftonbladet följde med familjeekonomen Ann-Sofie Magnusson på en framgångsrik prutrunda.

De flesta drar sig för att förhandla om prislappar i affären.

Att pruta uppfattas som både krångligt och lite läskigt.

Och visst, en smula takt och ton krävs om du ska göra en riktigt bra affär. Men ofta är det lättare än du tror - och du kan tjäna hundralappar.

- Jag försöker ofta pruta, särskilt om jag ska handla något dyrt, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.

- Ibland går det, ibland går det inte. Men man får göra det med glimten i ögat och försöka få en bra kontakt med säljaren i fråga, säger hon.

Oskriven regel

Prutskolans regel nummer ett är att välja rätt butik. Små affärer är ofta mer positivt inställda till prisdiskussioner. På vissa ställen kan det till och med vara en oskriven regel att bjuda lite under det officiella priset.

En annan detalj att tänka på är att välja rätt tillfälle.

- Försök vara ensam med butiksägaren så att inga andra kunder finns i närheten, säger Ann-Sofie Magnusson.

Själv är hon en hejare på att pressa ner priser. Tillsammans med Aftonbladets reporter gör hon en shoppingrunda i tre olika butiker i Växjö - och lyckas utan problem att få 300 kronors rabatt.

Nobben hos frissan

Hon gör till och med ett prutförsök hos en frisör.

- Om vi ger dig vårt telefonnummer så att du kan ringa upp så snart du har en ledig tid, och vi kommer med kort varsel, kan vi få rabatt på klippningen då? undrar Ann-Sofie.

Hårfrisörskan blir mållös.

- Den har jag aldrig hört förr, men det tål kanske att tänka på, säger hon till slut med ett skratt.

Ann-Sofies prutskola

Sara Milstead