Så får du högre pension

MIN EKONOMI

Snart dimper det orange kuvertet ner i din brevlåda.

Årets glada nyhet är att PPM-fonderna har stigit med hela 17 procent.

Aftonbladets experter ger tips om hur du ökar din pension ännu mer.

Foto: JOEY ABRAITYTE
goda nyheter i kuvertet I dagarna kommer det orange kuvertet med information om din pension - och i år ser det bättre ut än det brukar. Bland annat har de allra flestas PPM-sparande ökat i värde!

Tvärt emot vad många befarat har PPM-fonderna, som står för en mindre del av den totala pensionen, gått riktigt bra den här gången. I snitt blev ökningen 17,4 procent för 2003.

- Det är kul, det är betydligt bättre än de föregående två åren, säger Eva Lindhé, presschef vid PPM.

För den övriga inkomstpensionen var räntan 3,4 procent. Och tillväxten behövs.

Jobba längre istället

Enligt en ny rapport från TCO vill varannan svensk gå i pension före 65 års ålder.

- Tar man ut pensionen i förtid får man acceptera att man får mindre pengar för resten av sitt liv, säger Anders Andersson, förlagschef på Privata affärer.

Den som vill dryga ut kassan bör i stället göra tvärtom: jobba mer. Det lönar sig särskilt om du gör det sent i livet. Att arbeta ett extra år, alltså till 66 års ålder, ger 9 procent högre pension.

- Väntar du ytterligare ett år får du en ökning på hela 19 procent, säger Annika Creutzer, privatekonom vid Skandiabanken.

Grov uppskattning

I det orange kuvertet får du en idé om hur mycket pengar du kan vänta dig i pension. I år får även de som är förtidspensionerade en prognos. Men det är en grov uppskattning. En mer exakt beräkning kan du göra själv på www.forsakringskassan.se.

Jobba till 65? Nej tack!

Elva tips - bli en rik pensionär

Sara Milstead