Så vinner du miljonen!

Fem tips för att lyckas i Aktie-SM

MIN EKONOMI

Sveriges största aktietävling Aktie-SM har startat. Med 100 000 i fiktiva pengar ska du handla på börsen över nätet. Du kan vinna upp till en miljon om du satsar rätt.

Privata Affärers Magnus Alfredsson hjälper dig att välja rätt strategi och rätt aktier från början.

Aktie-SM på nätet har utvecklat sig till Sveriges största aktietävling. För bara 50 kronor deltar du med 100 000 kr i låtsaspengar och kan via nätet direkt testa dina kunskaper och färdigheter att handla kort på aktiemarknaden.

Du kan anmäla dig fram till den 9 mars och tävlingen pågår fram till i början av juni. På så kort tid handlar det naturligtvis en del om tur, t ex att ett uppköp av ett bolag sker precis i rätt tid.

Men samtidigt ger också Aktie-SM mycket stora erfarenheter av handeln på börsen - de som varit med förut kan vittna om att man som deltagare får en helt annan känsla för handeln när man själv är med i spelet.

Börsuppgången

Och efter den starka uppgången på över 60 procent sedan bottennivån i mars har aktieintresset blivit allt starkare igen bland den svenska allmänheten.

Därför ser arrangörerna Aftonbladet och Privata affärer fram emot ett ökande antal deltagare som nästan gratis kan testa sin förmåga att handla på börsen fiktivt, men under realistiska former.

En bra utgångspunkt är att bestämma sig innan tävlingen vilket ben man ska stå. Det finns nämligen två klara alternativ att välja mellan:

Sikta på att vinna tävlingen.

Få en godkänd avkastning som slår ett alternativ i en räntebärande placering.

Om du i första hand siktar på att vinna Aktie-SM måste du ta stora risker - det är helt säkert genom att tävlingen under senare år samlat över 50 000 tävlande portföljer.

Satsa tufft

Med så många konkurrenter där många chanser vilt kommer en hel del att lyckas. Därför gäller det även för dig som vill slåss i täten att satsa tufft. Vinnaren får sitt portföljvärde vid tävlingens slut i pris upp till en miljon - och det hände faktiskt under tävlingen hösten 2002.

Här är några strategier med konkreta val av aktier:

1. Svängarna

Satsa på aktier som svänger kraftigt - det handlar om ofta mindre bolag inom IT och bioteknik. Högst sk betavärde (ett mått på svängningarna) har nu Song Networks, Ledstiernan och Adera.

2. UppköpskandidaternaUppköpskandidater kan vara ett bra sätt att snabbt nå en bra avkastning - om du gissar rätt. Bolag som det spekuleras kring är t ex Scania, SSAB och Castellum.

3. Vinnande förlorareSå kallade turn-aroundkandidater kan bli stora vinnare när det plötsligt vänder för bolagen - och marknaden upptäcker att aktien verkar undervärderad.

Uppgången senaste året har redan gjort att en del förlustbolag redan vänt uppåt kraftigt, men om det verkligen skulle vända i verkligheten finns sannolikt mer att hämta. Exempel på sådana bolag är Poolia, IBS ochTeleca.

4. Branschval

Satsa på en branschtrend. Telekom är hett - den som tror på en fortsättning satsar på Ericsson, Nokia och Telelogic.

5. Satsa på cyklisterna

Konjunkturen är på väg uppåt och sprider sig dig fina tillväxten i USA till Europa och Sverige kan det bli bingo för de konjunkturkänsliga bolagen. Då är massatillverkare som Rottneros och Billerud vinnare liksom kullagartillverkaren SKF.

Det är några förslag till strategi för dig som vill ha hjälp med att komma igång i Aktie-SM. Kom ihåg att det kostar bara femtio kr att vara med om en

spännande vinter och vår på börsen - och kom också ihåg att i potten kan det ligga en miljon och vänta på dig.

Magnus Alfredsson , Privata Affärer