"Värst är nog sveket"

Anställda på Electrolux rasar mot flyttplanerna

MIN EKONOMI

VÄSTERVIK

Snuskig kohandel. Genomruttet av regeringen och ett fult svek av företaget.

Omdömena är hårda och tonen bitter bland de anställda på utflyttningshotade Electrolux i Västervik.

Foto: Kai Rehn
Lars Ove Ohlsson och Renée Tengvar är upprörda över att deras jobb offras.

- Att offra våra jobb för att ro i land en Jas-affär med Ungern är åt helsike, dundrar Jens Patrik Karlsson, 37, truckförare.

Han är riktigt, riktigt arg. Och han är inte ensam om sina känslor den här eftermiddagen i Västervik. Frustrationen är påtaglig bland de 500 anställda vid Electroluxfabriken. Många stannar kvar utanför grindarna och pratar om besvikelsen och oron.

Envist förnekande

- Det värsta är nog sveket, säger Renée Tengvar, 43.

- Företaget har envist förnekat att den planerade nedläggningen i Västervik har någon koppling till Sveriges Jas-affärer med Ungern . Och nu går högsta ledningen ut och bekräftar det vi misstänkt hela tiden - fruktansvärt fult.

Enligt besked för några veckor sedan har Electrolux planer på att flytta sin dammsugartillverkning från Västervik till Ungern, där lönerna ligger betydligt lägre än i Sverige. Strikt ekonomiska skäl, sa man då.

Nu låter det annorlunda. Koncernchefen Hans Stråberg medger att en flytt kan räknas in i motköpsaffärer när Sverige ska sälja Jas-plan till Ungern.

Staten och kapitalet

- Hur ruttna får staten och kapitalet vara när dom kohandlar med varandra? undrar Lars Ove Ohlsson.

- Är Electroluxjobbare mindre värda än Saabjobbare? Det är sånt man funderar över.

Också Västerviks kommun är tagen på sängen av den nya vändningen i affären.

- Om det är riktigt att nedläggningen här ingår i en motköpsaffär måste både staten och Electrolux ta på sig ett mycket större ansvar för situationen i Västervik, säger kommunchef Conny Jonsson.

Ebba von Essen