Glädjeskutt på bank och börs

Rekordlåga räntor och Ericssonrally

1 av 2 | Foto: MATHS BOGREN
Bolån: 3 000 + Karin Jessen, 24, har köpt hus med sin sambo på Öland. Nu när den rörliga räntan sjunker, räknar de med att tjäna åtminstone 3 000 kronor per år. "Det är väldigt skönt. Vi sparar tusenlappar varje år, bara i ränta. Då finns det mer pengar över till annat", säger Karin Jessen.
MIN EKONOMI

I går möttes svenska folket av positiva nyheter.

Riksbankens ränta sänktes till den lägsta nivån på över hundra år.

Dessutom ökade folkaktien Ericsson rejält i värde.

Över 960 000 svenskar äger Ericssonaktier. För den knappa miljonen bjöd gårdagen på klirr i kassan.

Ericsson meddelade att vinstmarginalen kommer att bli större under första kvartalet i år jämfört med sista kvartalet förra året.

Omedelbart steg Ericssonaktien med 7,7 procent. Som högst låg den på 22,90 kronor under gårdagen.

Glädjande nyhet

Stockholmsbörsen drogs med i glädjebeskedet och börsindex steg med hela 1,9 procent.

Ericsson förklarar den positiva prognosen med att företaget har fått ner sina produktionskostnader mer än vad man räknat med.

Att gå ut och kommentera den ekonomiska utvecklingen mellan rapporttillfällena har inte Ericsson gjort på tre år. Företaget uppger att när marknadens bedömningar skiljer sig markant från vad de själva kan se måste de gå ut med detta.

En annan glädjande nyhet för både privatpersoner och företag är att Riksbanken i går sänkte reporäntan med 0,5 procentenheter. Den ligger nu på 2,0 procent - så låg har den inte varit sedan 1870-talet, kanske ännu längre tillbaks i tiden, enligt Riksbanken.

Lägre inflation

Bolåneinstitut och banker var snabba att haka på och gick i går ut med att de sänker sina rörliga räntor. Bolåneinstitutet Spintab sänker med 0,50 procentenheter till 3,65 procent och SBAB sänker med 0,25 procentenheter till 3,10 procent på sina rörliga boräntor.

Riksbanken motiverar sänkningen av reporäntan med att inflationen bedöms bli lägre än vad man räknat med. Dessutom befarar man att det finns risk för en svagare konjunktur i Europa.

Hanna Rydén