Han är rikast i hela världen

Ikeas grundare har gått förbi Bill Gates

Foto: PETER KNOPP
SMÅLÄNNINGEN Det ligger kanske någonting i det där med snå ", eh, sparsamma smålänningar. Ingvar Kamprad startade sitt möbelföretag i Småland för sex decennier sedan. I dag finns det 188 Ikeavaruhus över hela världen - och Kamprad är rikast i världen.
MIN EKONOMI

Ingvar Kamprad är nu världens rikaste man.

Rikare än Bill Gates.

Ikeas grundare beräknas ha en förmögenhet på över 400 miljarder kronor.

Veckans Affärer publicerar i dag uppgifterna om Ingvar Kamprads rikedom.

- Men det är som vanligt fel. Det är den stiftelse i Holland som kan värderas till 400 miljarder. Ingvar Kamprad äger inte den stiftelsen. Därför äger han inte heller värdet av företaget, säger Marianne Barner, Ikeas informationsdirektör.

Bill Gates är Microsofts grundare och ägare. Han äger 47 miljarder dollar. Omräknat är Ikea värt 53 miljarder dollar.

Ägarkonstruktionen av Ikea är mycket sinnrik och mycket svårgenomtränglig men när Ingvar Kamprad bildade stiftelsen i Holland 1982 skänkte han företaget Ikea till stiftelsen. Och för att komplicera det lite till är det en dubbelstiftelse.

Noll insyn i företaget

Företaget finns inte på någon aktiemarknad. Därmed behöver företaget inte heller lämna ut någon årsberättelse. Insynen är i princip noll.

Däremot behöll Ingvar Kamprad varumärket Ikea. Det gör att han i dag kan plocka ut 3,5 procent av omsättningen i varje varuhus.

Sammanlagt gör det att Ingvar Kamprad tjänar omkring 3 miljarder kronor om året. Det gör han via Ikanogruppen, alltså Ikeas bank, som familjen äger.

När DN skrev detta den 21 mars i år blev Ingvar Kamprad mycket irriterad. Han sa några dagar senare:

- Jag vill inte uttala mig om storleken på det som läggs undan men jag är väldigt glad över att vi har stor ekonomisk styrka om vi får problem.

Bara familjen vet

- Jag är ingen konsumtionsatlet, är inte känd för att förstöra särskilt mycket pengar.

- Jag har anmodat mina söner att inte suga ut för mycket ur den gruppen för privat bruk utan investera på ett klokt och vettigt sätt.

Hur mycket pengar familjen Kamprad egentligen äger är det bara de själva som vet.

Just nu finns det 188 Ikea-varuhus världen över. Under april öppnas ett i Aten, Grekland, i maj ett i Mannheim, Tyskland, och i juni ett i Lissabon, Portugal.

Ingvar Kamprad själv bor sedan 1979 i Lausanne i Schweiz.

Han är 77 år och det är länge sedan han startade postorderföretaget Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Det får du för 400 miljarder

Sveriges rikaste tio-i-topp

Per-Iwar Sohlström