Varning för vinst - och kursrally

Börsexperterna: Ericssonaktien kan stiga till 30 kr - i år

MIN EKONOMI

Ericsson är glödhett inför dagens bolagsstämma.

I går nådde aktien årshögsta: 23,50 kronor.

Och rallyt kan fortsätta upp till 30 kronor i år, tror analytiker.

GODA NYHETER? Ericssons vd Carl-Henric Swanberg gick i veckan ut och varnade - för oväntad vinstökning. I dag är det bolagsstämma.

Bara under den senaste månaden har det gjorts 205 000 affärer med Sveriges mest ägda aktie.

De som köpte vid nyemissionen, 3,80 kronor per aktie, gjorde en bra affär. Ändå varnar flera analytiker för framtiden.

Claes Hemberg, informationschef på Avanza, ger en målande beskrivning.

"Helrenoverad"

- På 90-talet var Ericsson en fin bil. År 2000 krockade den och undslapp precis skroten 2002. Nu är den helrenoverad, och med ny chaufför, men hur långt den går är oerhört svårt att säga. De närmaste månaderna kan vi bedöma. Men på fem år är det till 95 procent rena gissningar.

Analytikerna brottas med att värdera Ericssonaktien. Företagsledningen får kritik för hemlighetsmakeri och oklara besked om framtiden. Därför skiljer det också mycket i bedömningen.

Analyshuset Dresdner Kleinwort Wasserstein anser att aktien är värd 41 kronor medan Morgan Stanley tycker att aktien bara är värd 14 kronor.

Ericsson kan se tillbaka på en stark vecka. I torsdags överraskade de med en omvänd vinstvarning.

Vinstmarginalen kommer att bli större under första kvartalet i år än sista kvartalet förra året. Beskedet gav aktien en skjuts uppåt med 7,7 procent. De har också fått ett kontrakt värt över 600 miljoner kronor för att leverera utrustning till Swisscom Mobile.

I går kom dessutom beskedet att bolaget fått en 3G-order värd 1,5 miljard. Ordern kom från den österrikiske operatören One.

Fatima Johansson, Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM