Nokia förlorade 125 000 000 000 – på 15 minuter

... medan framtiden ljusnar för Ericsson

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
nöjd Ericssons vd, Carl-Henrik Svanberg, kunde vara belåten i går. Ericsson har minskat kostnaderna med en halv miljard i veckan under 100 veckor.
MIN EKONOMI

Nu knockar Ericsson Nokia.

Det finska succeföretaget tvingades vinstvarna - och aktieägarna förlorade 125 miljarder på en kvart.

Ericsson har minskat sina kostnader med en halv miljard i veckan under 100 veckor.

Nu är stålbadet över och företaget ser ljust på framtiden.

Samtidigt störtdök i går aktien för värste konkurrenten Nokia.

På ruinens brant

När Per Arne Sandström, 57, tillträdde som operativ chef för Ericsson i september 2001 var företaget nere i en djup kris och stod på ruinens brant.

Sedan dess har personalen mer än halverats, från 107 000 anställda till dagens 47 000. Samtidigt har Ericsson sänt sina kostnader med en halv miljard i veckan under 100 veckor.

Rekordkurs för aktien

I går under företagets stämma nådde aktien 23,8 kronor - rekordkurs för året.

Per Arne Sandström avgick i samband med stämman.

Samtidigt som Ericsson ser ljust på framtiden har Nokia stött på bakslag. Efter en vinstvarning rasade Nokiaaktien i går med runt 17 procent ner till 133 kronor.

Aktien rasade ytterligare i USA i natt, till 131 kronor.

Ett av skälen till Nokias sviktande framgångar är den allt tuffare konkurrensen på mobiltelefonmarknaden där aktörer från Asien som Samsung, NEC och Sony Ericsson tar allt större marknadsdelar.

- Nokia tjänar allra mest pengar i branschen och är den största aktören och kommer så att vara, men kommer kanske inte att vara lika dominerande som i dag, säger Jan Lindroth telekomjournalist på Affärsvärlden

- Däremot har Nokia har inte riktigt hängt med i utvecklingen av de dyrare och mer lönsamma mobiltelefonerna, säger han.

Zendry Svärdkrona