Robin Hood-skatten bort

Staten tar över utjämningen mellan landstingen

MIN EKONOMI

Norrlänningarna kan pusta ut. Stockholmarna också.

Staten öppnar plånboken för att slippa ställa landsända mot landsända.

Foto: SCANPIX
Kommunminister Lars-Erik Lövdén kom i går överens med Yvonne Ruwaida från miljöpartiet och Siv Holma från vänstern hur man ska lösa problemet med skatteutjämningen.

Det handlar om en urgammal surdeg. Skatteutjämningssystemet, även kallat Robin Hood-skatten, som tar pengar från kommuner och landsting med många välavlönade invånare och ger till dem med sämre ekonomiska förutsättningar.

I höstas föreslog en utredning förändringar i systemet. En orkan blåste upp. Politiker från alla partier i Stockholm sa stopp och belägg - vi har inte längre råd att hålla andra under armarna.

Nästan lika sura var de i Norrland som också förlorade pengar jämfört med dagens

system.

Sunderbyn i gluggen

I skottgluggen hamnade

Europas modernaste sjukhus, Sunderbyn mellan Luleå och Boden. Samtidigt som Stockholmspolitikerna lade ner

thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset planerade ansvariga i Norrbotten att köpa tv-apparater till varje vårdplats på sjukhuset.

I går kunde striden äntligen blåsas av. Regeringen med kommunminister Lars-Erik Lövdén i spetsen har tillsammans med miljö- och vänsterpartierna kommit överens om ett nytt system som träder i kraft nästa år. Likheterna med utredningsförslaget är få.

För att slippa nya bråk pytsar staten in totalt 9,3 miljarder kronor i det nya skatteutjämningssystemet. Större delen av summan kommer från specialdestinerade statsbidrag som skrotas.

Fördelen med

att blanda in staten är att man slipper ställa kommuner och landsting mot varandra. När pengarna tar omvägen om statskassan blir det mindre klart vem som betalar till vem. 800 miljoner i skatteutjämningsbi-drag till Norrbotten kan, enkelt uttryckt, komma från vem

som helst som betalar statlig skatt. Inte bara från stockholmare.

30 miljarder förs över

Dessutom kommer omkring 30 miljarder kronor som i dag betalas ut som generella statsbidrag till kommunerna att föras över till skatteutjämningssystemet. Det är bra för kommunerna som länge klagat på att de vanliga statsbidragen

inte är värdesäkra. Det är

Robin Hood-pengarna.

Moderaterna och folkpartiet har länge hävdat att utjämningen mellan fattiga och rika kommuner är en fråga för

staten - inte för kommunerna. Regeringen har hävdat motsatsen.

Men det nya systemet är ett steg i den riktningen. Varför reta upp 25 procent av väljarkåren om man inte behöver?

Så mycket tjänar landstingen 2005

Lena Mellin