Bonusregnet i Skandia fortsätter

Direktörerna får dela på ytterligare en miljard

Foto: PETER KJELLERÅS
stormigt på stämman På Skandias bolagsstämma valdes Bernt Magnusson till ny ordförande, och vice ordförande Björn Bjönsson tvingades erkänna att ännu en miljard gått ut som bonus.
MIN EKONOMI

Bonusregnet i Skandia tar aldrig slut.

I går tvingades vice ordförande Björn Björnsson erkänna att direktörerna i Storbritannien fått dela på en miljard.

Totalt har 3,6 miljarder försvunnit i bonuskarusellen.

Ny vd, ny styrelse och ny strategi. Ändå lyckas inte Skandia komma från fokuseringen på miljardbonusarna. De drygt 600 aktie-ägare som tagit sig till bolagsstämman i Globen

i Stockholm var lika upprörda som någonsin förr.

Gårdagens hjälte blev Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh som lyckades få igenom sitt förslag om att inte ge den tidigare styrelsen ansvarsfrihet. Samtliga storägare röstade för den mycket ovanliga åtgärden.

Utan ansvarsfrihet blir det lättare för Skandia att kräva skadestånd av den förra styrelsen med Lars Ramqvist i spetsen.

– Det var en markering om att det inte finns förtroende för den gamla styrelsen. Men Skandia kommer inte att agera förrän vi vet vad åklagarens förundersökning och skiljedomsprocesserna ger, säger Björn Björnsson.

Nytt om bonusar

Aktiespararnas andra seger var att de lyckades få klarhet i hur stora bonusar som betalats ut i det brittiska dotterbolaget. Totalt har 82 chefer fått dela på en miljard. Dessutom avslöjade Björn Björnsson att 50 miljoner gått till direktörer i resten av världen.

Därmed har den makalösa bonusfesten kostat drygt 3,6 miljarder. Det är 300 miljoner mer än det samlade femårsresultatet för åren 1999 till 2003.

– Det är oerhörda summor. En skandal utan like, säger Lars-Erik Forsgårdh.

Trots den hetsiga stämningen kunde den nye ordföranden Bernt Magnusson, 62, väljas utan större protester.

Att han presenterades som civil-ekonom när han i själva verket har en examen i statsvetenskap var det ingen som brydde sig om att rätta till.

Hans första löfte handlade om större öppenhet i bolaget. Men när det gäller bonusregnet i American Skandia är det fortfarande locket på.

Skyller på ny ägare

Ledningen skyller på att bolaget har sålts till den amerikanska försäkrings-jätten Prudential.

Enligt Lars-Erik Forsgårdh kan det mycket väl handla om en miljard även här.

– Att säga nej till att redovisa allt bidrar till att förtroendet faller återigen. Det är inte bra och vi kommer att fortsätta kräva svar om den amerikanska verksamheten, säger han.

Elisabeth Marmorstein