Kan man göra avdrag för bredband?

och hur gör man om man sålt en andel i ett sommarhus?

MIN EKONOMI

Privata affärers Anders Andersson svarade på aftonbladet.se:s läsares frågor om den stundande deklarationen.

   Anders Andersson säger: Anders Andersson på plats.

säger: Mattias Pettersson: Hej Anders!! Går det att göra avdrag för friskvård, dvs gymkort?

   Anders Andersson säger: Tyvärr inte. Men om arbetsgivaren betalar och alla på jobbet har möjlighet att få denna förmån blir det ingen förmånsskatt för dig. Den som har eget bolag kan dra av friskvård om alla får förmånen.

Henke säger: Anders, jag undrar om det finns några fördelar för mig att jämka gentemot min sambo då jag tjänar 700.000 kr om året och hon 150.000 kr, eller spelar det ingen roll ?

   Anders Andersson säger: Gäller det jämkning i samband med gemensamma lån? I så fal spelar det ingen roll vem som tar låneräntorna. Men det kan ju vara praktiskt att den som har jämkning drar av - annars får kanske den ene kvarskatt och den andre skatt tillbaka.

säger: Hej Anders! Vad har hänt med grundavdraget? Förra året hade jag 38.000 kr i grundavdrag

och detta år bara 22.000. Arbetar halvtid och har halv sjukpension. Brukar få igen flera

tusen kr men i år bara 500 kr.

   Anders Andersson säger: Grundavdraget för pensionärer har sänkts samtidigt som pensionen har höjts. Efter skatt ska det bli samma som tidigare.

säger: Hej Anders. Finns det "historiska" börsvärden att tillgå någonstans på aktier? Hittar inte köpunderlag på några poster som skall deklareras i år? Hur gör man annars? Mvh Patrik B

   Anders Andersson säger: Det borde finnas, men tyvärr finns det inte. Försök komma ihåg när du köpte aktien och fråga bolagets finansavdelning hur hög kutsen var vid den tidpunkten.

säger: Jag ligger borta på jobb, har traktamente. Bor i husvagn. Kan jag göra avdrag för inköpspriset på husvagnen (köpt dec.2003). Mvh Åke

   Anders Andersson säger: Nej, det kan du inte. Men om du uppfyller kraven för avdrag fär dubbel bosättning får du dra av för övernattning med 95 kr per övernattning.

Sian säger: Jag vill gärna dra av för resor till mitt Arbete. Jag har ca 2 mil till arbetet enkel väg men mina sena och obekväma arbetstider gör det omöjligt för mig att ta mig hem med buss. Nu vill jag dra av för dessa och min fråga är om jag kan det ? Hur gör jag då ?

   Anders Andersson säger: Ja, om det inte går kommunala färdmedel hem så får du göra avdrag med 16 kr milen, eftersom du har mer än 2 km till jobbet.

säger: Hej! Får man dra av kostnader som uppstår i samband med flytt från en såld bostadsrätt såsom flyttbil, flytt av telefon- och internetabonnemang mm? Mvh Andreas.

   Anders Andersson säger: Mej, tyvärr. Den utgiften har inget samband med ditt jobb.

Pontus säger: För hur mycket måste man handla skolböcker för att det ska vara avragsgiltigt och hur gör man?

   Anders Andersson säger: Om det är böcker för studier blir det inget avdrag alls. Om det är böcker som du måste ha för ditt jobb (eller i samband med vuxenstudier då du får skattepliktigt stöd) måste det totala avdraget under övriga utguifter vara minst 1 000 kr. Det som ligger över tusenlappen dras då av.

Tobias säger: hur deklarerar man "övriga" utgifter?

   Anders Andersson säger: Övriga utgifter har egen rad på första sidan. Där tar man upp allt som har samband med jobbet - utom resor och annat som har egna avdragsrader. Den del som ligger över 1 000 kr är avdagsgillt. Men se upp. Detta avdrag kollas noga i år.

Andreas säger: Hej! Jag har jobbat utomlands inom försvaret i 6 månader (i Kosovo). Jag har hört att man kan göra avdrag för att man jobbar utomlands (även att man får traktamente!)...stämmer detta?

   Anders Andersson säger: Om du får traktamente så ska det täcka dina utgifter. Hemnresor kan vara avdragsgilla, men inte om arbetsgivaren betalar.

HEnke säger: Hej Anders. Min sambo sålde en bostadsrätt förra året och gemensamt har vi köpt en ny men till lägre pris. Vissa reparationer har gjorts av min sambo i den sålda bostadsrätten. I den vi har för tillfället håller vi på att göra uppfräschningar då den inte var i bäste skick. Finns det fler avdrag vi kan göra på överskottet mer än reparationerna som gjorts i den sålda bostadsrätten?

   Anders Andersson säger: Kapitaltillskott och reparationsfond ska med i deklarationen - kolla med bostadsrättsföreningen hur mycket pengar det gäller. Ni får uppskov med att betala en del av kapitalvinsten.Instruktion om hur ni gör finns i en interaktriv guide fär K6 på www.privataaffarer.se/deklarera. Ta hjälp av den. Det ni reparerar i nya lägenheten är avdragsgillt först när ni säljer den.

sofie säger: hej jag undrar om man kan göra avdrag för bredband? Och i sådant fall hur mycket får man dra av? MVH Sofie

   Anders Andersson säger: Om du kan visa att du för ditt arbete verkligen måste ha bredband och inte modem i hemmet kan det gå. Men det ställs rätt högra krav och du måste ha en generös skattenämnd.

Björnie säger: hej Anders, kul att du är här. Tidigare fanns det vid husförsäljnig eller förlsäljning av bostadsrätter en nedräkning av reavinstens storlek som var baserad på hur många år man ägt huset eller lägenheten. Fins det något liknande nuförtiden?

   Anders Andersson säger: Tyvärr togs den möjligheten bort för några år sedan.

erica_luleå säger: hejsan! jag har studerat på komvux en termin och därmed köpt massa böcker o sånt. får jag dra av dom?

   Anders Andersson säger: Har du skattepliktigt vuxenstudiestöd? I så fall får du avdrag för sådana studiekostnader, annars inte.

CL säger: Hej Anders! Jag ärvde 2/5 av en sommarstuga 1982. Jag sålde min andel till en av delägarna 2003. Är det ursprungliga inköpsvärdet eller värdet i bouppteckningen som gäller som används vid vinstberäkningen?

   Anders Andersson säger: Det är det ursprungliga värdet som blir anskaffningsvärde.

Jessie säger: Jag undrar om man får dra av för hörapparatsbatterier och tillbehör, det var så förut

   Anders Andersson säger: Ni vet väl alla att det finns stora möjligheter att få svar genom att söka i onlinversionen av min bok Avdragslexikon 2004. Den ligger på deklarationstjänsten på www.privataaffarer.se/deklarera

säger: Hej! Vad kan man ta upp under rubriken "Utgifter för avyttringen" på K6-blanketten? Mvh

   Anders Andersson säger: Till Jessie: Tyvärr inte längre

   Anders Andersson säger: Främst mäklarkostnader.

student säger: hej Anders. Jag har som student haft ett jobb som ligger ca 6 mil från min bostad och har jobbat där sommmar och ibland lite extra kan jag dra av för resorna även om jag lånat en bil för att ta mig dit?

   Anders Andersson säger: Det går utmärkt, om du uppfyller kraven för bilavdrag - att du tjänar minst 2 mil per dag på att ta bil och inte åka kommunalt eller om du behöver bilen i jobbet.

Moderator säger: Nu måste vi sluta, men var vänder man sig om man vill få mer hjälp?

   Anders Andersson säger: JO, det finns en massa lönande råd som bara kostar 30 kr och kan användas hur många gånger som helst fram till 3 maj - alltså Aftonbladets och Privata Affärers deklarationstjänst på www.privataaffarer.se/deklarera. Interaktiva guider för blanketter, min bok online, svar på över 100 frågor, råd etc etc. Så lycka till med både avdrag och annat i årets deklaration.