Fler i Skandia misstänks för brott

Åtal först i höst

MIN EKONOMI

Skandiahärvan fortsätter att svälla. I dag är sex personer misstänkta för brott i samband med lägenhets- och bonusskandalerna.

Först till hösten räknar överåklagare Christer van der Kwast med att väcka eventuellt åtal.

Han och de poliser som jobbar med utredningen av de ökända Skandiaaffärerna har hållit en mängd förhör med Skandiachefer, styrelseledamöter, revisorer och andra personer. Härvan har så många trådar att van der Kwast måste räkna efter en stund innan han kan säga hur många personer som misstänks för brott:

– Det går ihop och det blir dubblerat. Det rör sig över hela fältet, men det totala antalet misstänkta personer är sex i dag, säger han sedan.

– Det finns olika misstankar om olika brott som berör de här sex personerna i lite olika omfattning.

Mutbrott misstänks

Vilka personerna är och vad de misstänks för vill åklagaren inte kommentera. Men brottsrubriceringarna har blivit fler under resans gång.

– Det finns en misstanke om att det förekommit bestickning och mutbrott också, säger van der Kwast.

Sedan tidigare misstänks bland andra förre koncernchefen Lars-Erik Petersson, förre finansdirektören Ulf Spång och tidigare vd:n i Skandia Liv, Ola Ramstedt, för grov trolöshet mot huvudman. Spång misstänks också för grovt skattebrott.

Det handlar om lägenheter som lyxrenoverats och oklarheter om skyhöga bonusutbetalningar.

En person misstänks också för att ha fabricerat fakturor för att dölja de uppmärksammade renoveringarna av Skandiachefernas privata lägenheter.

Långvarig utredning

– Flertalet är delgivna ett antal misstankar, men det är inte den slutliga positionen, förutser jag, säger van der Kwast.

Fortfarande återstår många förhör och van der Kwasts planering sträcker sig en bit in i juni. Bland annat ska Petersson, Spång och Ramstedt förhöras igen som en slutlig avstämning. Plus en del andra personer som haft ledande positioner i Skandia.

– Min del av utredningen ska i huvudsak kunna vara klar före sommaren. Det är ambitionen som föreligger i dag. Men därmed inte sagt att ärendet är avslutat då, säger van der Kwast.

Under sommaren får de misstänktas försvarare möjlighet att gå igenom utredningsmaterialet och komma med synpunkter.

– Först därefter fattar jag ett formellt beslut i åtalsfrågan. Och det kommer med säkerhet inte bli förrän tidigt i höst, säger van der Kwast.

Tidigare artiklar

Maria Davidsson/TT