"Vad händer om man fuskar?"

Anders Andersson svarade på läsarnas frågor

MIN EKONOMI

Reavinstskatt, reseavdragen, K4, avdrag för dubbel bosättning och vad händer om man fuskar? Det var några av ämnerna i dagens deklarationschatt.

   Anders Andersson säger: Nu är jag beredd på alla deklarationsfrågor

grodd säger: Måste man vara gift för att kunna omfördela räntorna på ett gemensamt huslån? Vi vill omfördela 100%-0% då min sambo inte haft någon inkomst att jämka mot...

   Anders Andersson säger: Nej, men man måste vara gemensamt betalningsansvariga för lånen. Är man det kan två personer i princip fördela på det sätt som är bäst.

Patrik säger: Hej. Undrar hur många gånger man kan berära uppskov av vinstskatten när man flyttar?

   Anders Andersson säger: Finn ingen gräns. Så länge du hela tiden flyttar till en dyrare bostad tar man de gamla uppskoven med sig. På www.privataaffarer.se/deklarera ger vi en interaktiv guide hur man gör när man fyller i K5 och sedan uppskjovsblankett 2252. Kola där.

fanny säger: om man har årskort (sj) 35 000 hur mycket brukar man få på reseavdragen?

   Anders Andersson säger: Om du uppfyller kraven för att få göra en hemresa i veckan - och köpt kortet endast för det bör du få 35 000 kr i avdrag om detta pris är lägre än att köpa vanliga biljetter varje vecka.

christopher säger: vad gäller för en idell föreningen vars inkomster endast är bidrag från en statlig orginsation?

   Anders Andersson säger: Svåra och luddiga regler, men det brukar gå och slippa skatt. Kolla närmare i Skatteverkets broschyrer.

aaa säger: När ska man lämna in deklarationen???

   Anders Andersson säger: På måndag 3/5. Hinner diu inte så begär anstånd redan i dag.

Anita säger: En fråga angående dubbelt boende. Jag har under en tid fått bostadsförmån på mitt jobb på annan ort och undrar vad det är som jag kan dra av. Hela förmånen eller bara den extra kostnaden i skatt.? Jag har alltså haft kvar min lägenhet under tiden.

   Anders Andersson säger: Om du uppfyller kraven för avdrag för dubbelt boende får du dra av en hemresa i veckan och 95/57 kr per arbetsdag. I ditt fall bör du ta upp bostadsförmånen som inkomst och samtidigt dra av den verkliga bostadskostnaden.

säger: Hej Anders!

Vad händer om man glömt läma in K4 tillsammans med deklarationen?

//Zigge

   Anders Andersson säger: Inga problem. Lämna in den senare. Du kan komplettera hur många gånger som helst hela året.

Patrik säger: Har man som röreleshindrar rätt att dra av för att man använder bilen till och från jobb, då man inte kan använda buss pga sitt handikapp ?

   Anders Andersson säger: Ja, detta är skäl för bilavdrag - och du får dra av de faktiska kostnaderna om dessa är större än schablonen, 16 kr.

säger: Hej !

Jag har sålt alla mina aktier för att köpa en lägenhet. Kan jag skjuta upp skatten för reavinsten tills jag säljer lägenheten? Skatten är 20.000-40.000:- som är använt till handpenning. Pengarna är svåra att få fram, så klart. // Jonas

   Anders Andersson säger: Reavinstskatten på aktieaffärerna kan du inte skjuta upp - men eventuell reavinst på bostad som du sålt får du uppskov med - i sin helhet om du köper en dyrare bostad, annars med en del.

Anna säger: Vilka är de vanligaste avdragen en vanlig anställd "glömmer"?

   Anders Andersson säger: Avdrag för dubbel bostad och tillfälligt arbete om man jobbar på en plats och bor på en annan. Det missar många - särskilt skolungdomar som sommarjobbar på annan ort.

Fogge säger: Vad är det som bestämmer hur mycket man får tillbaka på skatten? Jag jobbade ett halvår och tjänade kanske 40000 sammanlagt och fick tillbaka 2400 men jag känner folk som har jobbat mer och får tillbaka mindre.

   Anders Andersson säger: Det beror helt på hur mycket skatt som dras av i preliminärskatt. De som får tillbaka har ofta ränteavdrag och har inte begärt jämkning. I Aftonbladets deklarationsbilaga har jag gjort en rätt enkel anvisning om hur man räknar ut skatten med ledning av sina förtrycka uppgifter.

Bjarte säger: är det säkert att deklarera via sms igentligen?

   Anders Andersson säger: Säkert är det nog - men du har ingen möjlighet att dra av eller justera de förtryckta uppgifterna.

Blommen säger: Här kommer en knepig situation. Jag har köpt ett hus tillsammans med min sambo (sen 5 år tillbaka) och jag hade en hel del pengar i reavinst från min tidigare lägenhet. Har jag några skyldigheter att dela med mig av min tidigare vinst, den dagen vi säljer vårt nucarande hus?

   Anders Andersson säger: Det handlar mer om förtroende mellan er och om juridik än om skatt. Detta kan ni reglera genom en revers. Utgå ifrån att ni ska sätta in lika mycket vardare i nya bostaden. Om du då t ex sätter in 500 000 och hon 300 000 kr kan ni skriva en revers om att hon lånat 100 000 kr av dig - då har ni ju satt in 400 000 kr vardera. Om ni går skilda vägar kan du kräva henne på återbetalning av de 100 000 kronorna.

s säger: Vad händer om man gjort ett felaktigt avdrag vid "övriga kostnader"?

   Anders Andersson säger: Om det är en utgift som du verkligen haft är det värsta som kan hända att avdraget underkänns. Om det är en påhittad utgift kan det dessutom bli 40 % i skattetillägg på den undanhållna skatten.

Degen säger: Jag har vunnit prispengar i en hobbytävling. Måste jag skatta, eller är det tävlingsarrangören som skattar?

   Anders Andersson säger: Oftast blir det vanlig inkomstskatt på värdet (men värdet kan sättas ned om det t ex gäller en resa till ett ställe dit du normalt inte reser). Sociala avgifterna på priser brukar arrangören betala - t ex Aftonbladet/Privata Affärer i priserna för Aktie-SM.

Moderator säger: Nu är chattet slut, aftobladet.se tackar Anders Andersson och alla chattare.

   Anders Andersson säger: OBS till alla: Ni missar väl inte alla råd och inetarktiva hjälpmedel som finns för endast 30 kr för hela deklartionsperioden. Gå in där på www.privataaffarer.se/deklarera. Lycka till med deklarationen.

ARTIKELN HANDLAR OM