10 deklarations-tips i sista stund

MIN EKONOMI

I morgon vid midnatt ska deklarationen vara inne.

Och än finns det gott om tid att göra årets smartaste avdrag.

Privata Affärers

Anders Andersson och Aftonbladets Elisabeth Marmorstein ger dig

10 bra tips.

Ring Aftonbladets deklarationsexperter i kväll. De svarar på alla frågor om din deklaration.

Ring 08-600 06 11

eller 08-600 06 12.

Servicen är öppen

mellan 18 och 20.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Deklarationsexperterna Peter Gibson och Marianne Skoglund.

1. Kolla alla uppgifter

Varje år upptäcks tusentals fel som kan vara förödande för den som drabbas. Kontrollera att specifikationen stämmer överens med de kontrolluppgifter du fått från banken och din arbetsgivare.

2. Ändra om något blivit fel

Du måste ändra fel, även om ändringen är till din nackdel. Stryk det felaktiga beloppet och skriv in rätt belopp i den vita rutan bredvid.

3. Eget företag? Se upp för förtryckta fel

Sedan 2003 får alla likadan blankett. För dig med näringsverksamhet gäller det att se upp. Hela beloppet för ränteutgift, ränteinkomst och pensionspremie har förtryckts på blanketten, trots att dessa belopp ofta ska tas upp på blankett N 1 eller N 2. Fördela räntorna efter vad som gäller företaget och vad som är privat.

4. Kliv över avdragsgränsen

Sedan förra året är det svårare att komma över 1 000-kronorsgränsen för Övriga utgifter eftersom a-kasseavgiften dras automatiskt. Tänk efter vad du haft för utgifter för att tjäna dina pengar (fackböcker, telefonsamtal, verktyg). Var beredd att visa kvitton.

5. Glöm inte resorna till jobbet

Alla resekostnader över 7 000 kronor är avdragsgilla med 16 kronor per mil om du kör privatbil och 9 kronor per mil för tjänstebilen. Du måste uppfylla följande krav:

Du tjänar minst två timmar per dag på att ta bilen i stället för att åka kollektivt och du har minst fem kilometer till jobbet.

Allmänna kommunikationer saknas och det är minst två kilometer till jobbet.

Du behöver bilen på grund av handikapp. Här kan du dra av mer än milschablonen om kostnaderna är högre.

Du behöver bilen i jobbet. Avdrag under alla arbetsdagar om bilen använts i tjänsten minst 160 dagar och minst 300 mil. Vid 60 till 160 dagar blir det avdrag för tjänsteresedagarna.

6. Dubbel bosättning - en lönsam affär

Har du bytt jobb men har kvar bostaden på den gamla orten för att din make arbetar kvar? Då kan du få avdrag för övernattningskostnaden på arbetsorten. Du får även avdrag för ökade levnadskostnader med 95 kronor per arbetsdag (57 kronor efter tre månader). Dessutom kan du dra av för en hemresa i veckan med billigaste färdmedlet.

7. Första jobbet ger stort avdrag

Ungdomar som bor hemma men arbetar på annan ort kan tjäna rejält på avdragen. Kravet är att du har minst fem mil hem och att jobbet är tillfälligt eller tidsbegränsat. Du får avdrag för faktisk övernattningskostnad eller 95 kr per natt, fördyrade levnadskostnader med 95 kr per arbetsdag (57 kr efter tre månader) och en hemresa i veckan.

8. Fördela om räntorna

Du och din make kan fördela låneräntorna hur ni vill på lån med gemensamt betalningsansvar. Om en av er får kvarskatt och den andre pengar tillbaka så kan ni öka ränteavdraget för den ene och minska lika mycket för den andre. En av er slipper kvarskatt, men den totala skatten blir oftast lika hur ni än gör fördelningen.

Skattesänkningen blir mindre om någon av er har underskott av kapital större än 100 000 kr. För den del som överstiger gränsen blir det 21 och inte 30 procent, som är det normala. Det gäller att komma under gränsen genom fördelningen av ränteutgifterna.

9. Sänk skatten med aktieförluster

2003 vände börsen uppåt. Nu gäller det att kvitta för att få ner aktieskatten. Skattelindringen blir högsta möjliga (30 procent) om aktieförlusten samma år kvittas från vinster på någon aktie, konvertibel eller aktiefond (även blandfond). I de flesta andra fall blir skattesänkningen 21 procent av förlusten, oavsett om det finns kapitalinkomster eller inte.

10. Sänk skatten vid hög vinst

Om du gjort riktigt bra aktieaffärer har du nu chans att sänka skatten. Om aktierna som du sålt stigit mer än 400 procent lönar det sig nämligen att på K 4 använda en schablonregel som säger att inköpspriset får beräknas till 20 procent av försäljningspriset.

Behöver du hjälp? Ring våra experter i kväll

I morgon ringer 50 000 personer Skatteverket

Har du inte börjat än? Ta det lugnt. Med Aftonbladets sista minuten-tips hinner du göra de bästa avdragen. Har du fler frågor? Ring Aftonbladets deklarationspanel i kväll. Mellan 18 och 20 svarar skatteinformatörerna Peter Gibson och Marianne Skogfeldt på dina frågor om deklarationen.

Elisabeth Marmorstein, Anders Andersson