Lämna in deklarationen i dag!

Avdrag kan göras i efterhand

MIN EKONOMI

Ann säger: Jag har avdrag för telefon och litteratur,bara listor på samtal från tel.bolag och saknar kvitton,och det,ung. så skriver jag - om det inte godkänns får jag straff skatt då/nu??

Anders Andersson säger: Nej inget skattetilägg eller straff. Det värsta som kan hända är att avdraget underkänns.

jonte säger: Kan man göra avdrag vid köpa av bostadsrätt?

Anders Andersson säger: Nej. Men kostnader du har i samband med köpet kan du få dra av den dag du säljer bostadsrätten.

limmarn säger: Kan jag dra av förmånsbeskattade taxiresor i tjänsten?

Anders Andersson säger: Inte om resorna är rent privata. Om du fått förmånsbeskattning, trots att det är tjänsteresor bör du kontakta arbetsgivaren och be dem ta bort förmånsbeskattningen och skicka ny rättad kontrolluppgift. I så fall tar du inte upp förmånen alls.

limmarn säger: Tjaba. Hur gör jag i min deklaration om min nyköpta kåk är värd mer än beloppet för förmögenhet MEN min skuld är ännu större?

Anders Andersson säger: OBS till alla först: Fler råd hittar du på www.privataaffarer.se/deklarera.

Skulden blir minuspost och taxvärdet pluspost som förmögenhet - men har betydelse endast om du har förmögenhetsskatt.

G säger: Kan jag dra av för räntor jag har hos kronofogden o i så fall hur lång tid tillbaka kan jag göra det?

Anders Andersson säger: Inte om det är kvarskatteavgift som sedan har förvandlats till kronofogdeavgift när du inte betalat din kvarskatt.

AnLZ säger: måste man redovisa aktier även om man inte är 18?

Anders Andersson säger: Ja, om du sålt aktier ska försäljningen tas upp på K4. Hoppas du har vinst. Är det förlust kan du utnyttja den endast om du samma år betalar inkomstskatt.

Angelica säger: Hur kommer det sig att att man kan få tillbaka pengar ett år och ett annat få restskatt, när man jobbat lika mycket båda åren, å tjänat lika mycket??

Anders Andersson säger: Beror troligen på att arbetsgivaren dragit för litet skatt ena året.

Kemo säger: Hej, jag sålde med vinst en BR-lägenhet i december, samtidigt köpte en dyrare BR, vilka blanketer ska jag använda för att få uppskov med skatt på vinst????

Anders Andersson säger:Blankett 2252. Gå in på vår tjänst på www.privataaffarer/deklarera. Guiden för blankett K6 visar hur du också fyller i 2252.

henrik säger: Hej Anders.. Finns det något som privatperson kan dra av.. man har inga speciella saker att dra av som i verksamheter utan helt vanligt boende men lite fonder..

Anders Andersson säger: Till Henrik och andra som letar avdrag: Tyvärr finns inga "trolleritrick" för avdrag. Men de som bor på en ort och fått nytt arbete på en annan har stora avdrag för dubbel bostad (hemresor en gång i veckan + 95 kr/arbetsdag + övernattning): Detta gäller också skolungdomar som är skrivna hos föräldrarna och haft sommarjobb på annan ort. vanliga

Om ni har deklarationsstress och inte hinner bli klara med deklarationen i tid har vi ett bra tips högst upp på www.privataaffarer.se

anders säger: om jag gör avdrag som man inte får och dom kommer på mig, vad händer??

Anders Andersson säger: Om du drar av utgifter som du inte haft kan du få skattetillägg med 40 % av den undanhållna skatten. Men det kan du aldrig få om du drar av något som du verkligen haft kostnader för, fast avdraget kan ju underkännas.

Mr Modig säger: Kan man göra avdrag för arbetskläder, exempelvis skor, om inte arbetsgivaren står för dessa?

Anders Andersson säger: Tyvärr inte. Endast rena skyddskläder som arbetsgivaren betalar.

Erik säger: Kan jag lämna in min N1 blankett via nätet? Eller kan jag lämna in min deklaration via nätet och sen komplettera med en N1 blankett som jag lämnar in personligen? jag har en enskild firma registrerad på mig.

Anders Andersson säger: Bra idé Erik. Lämna huvudblanketten över nätet. Fyll sedan i N1 i lugn och ro - skicka in den senare.

Anders Andersson säger: Lycka till med deklarationen. Tips i sista stund hittar du här: www.privataaffarer.se/deklarera. Men tänk på det Erik var inne på - du kan ändra deklationen hur många gånger som helst och komplettera med nya avdrag senare. Så skicka åtminstone in en preliminär deklaration idag.