Nya heta aktier köar till börsen

Aftonbladets experter hjälper dig välja rätt

MIN EKONOMI

Börsen är het igen.

I går gick kurserna upp 0,5 procent och bolagen står på kö för att ta steget in på listorna.

Bland de nya aktierna finns både raketer och floppar.

Aftonbladets experter hjälper dig välja rätt bland börsdebutanterna.

Det våras för börsen. Med undantag för de senaste veckornas turbulens har kurvorna pekat stabilt uppåt det senaste året. Det gör att fler och fler bolag nu vågar ta steget in på börsen.

Förra året var det bara fyra bolag som lyckades. I år ser det betydligt ljusare ut. Tre bolag har redan debuterat och ett gäng till är på väg.

– Vi har ett dussintal bolag som genomgår en noteringsgranskning. Jag är hoppfull och tror att vi får se ett antal nya bolag på börsen före midsommar, säger Torsten Örtengren, chef för notering och bolagsövervakning på Stockholmsbörsen.

En vinstlott

På 1980-talet var en börsintroduktion rena vinstlotten. Så är det inte längre. Riskkapitalbolagen har mutat in stora delar av börsdebutanterna vilket minskar chanserna till rejäla klipp.

– Man ska vara försiktig. Riskkapitalbolagens enda syfte är ju att sälja ut bolagen så dyrt som möjligt, säger Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.

Riskerar att dyka

Ofta hålls aktiekursen under armarna veckorna kring noteringen.

– Kursen riskerar att dyka efter den första tiden och det är svårt att förutse. Det gäller att förstå spelen och vilka det är som håller uppe eller nere kurserna, säger Magnus Heinstedt, analytiker på förlaget Förvärv & Fusioner.

En gyllene regel är att undvika bolag där ett riskkapitalbolag är huvudägare.

– De bolagen är ganska hårt värderade och därmed finns det inte så mycket utrymme kvar för kursstegringar. Där bör man se upp, säger Heinstedt.

En annan bra tumregel är att försöka förstå bolagets affärsidé och titta på andra bolag i samma bransch.

– De här bolagen ska bedömas på samma meriter som andra bolag. Som privatperson kan det dock vara svårt att ha en uppfattning om hur bolaget sköts, säger Mats Wester.

Att tänka på

Elisabeth Marmorstein