Tillbaka på skatten? - i dag kan du få veta

Kolla själv på internet hur det gick

Foto: PERNILLA WAHLMAN
pengar till helgen Jens Olsson jobbar på Skatteverkets expedition på Södermalm i Stockholm. Han hjälper besökare att använda allmänhetens datorterminal, som bland annat ger tillgång till skattekonton och folkbokföringsuppgifter. De som har anmält sitt kontonummer får pengarna på fredag, lagom till helgen. 3,8 miljoner människor får tillbaka pengar i år.
MIN EKONOMI

3,8 miljoner svenskar får i genomsnitt tillbaka 5 026 kronor var på skatten.

Nu kan du kolla hur mycket du får.

- Pengarna gick i väg

i natt och ska finnas på skattebetalarnas konton senast på fredag, säger Anita Horrdin på Skatteverket.

Nytt för i år är att man kan kontrollera sitt skattekonto på internet. Det enda som krävs är e-legitimation, som utfärdas av bankerna.

Den som saknar e-legitimation kan använda allmänhetens datorer på de lokala skattekontoren för att se hur mycket pengar som finns på skattekontot.

Kan få vänta 2 veckor

- Man knappar bara in pinkoden och sitt personnummer. Sedan står det vilket belopp som har betalats ut eller hur mycket som saknas, säger Jens Olsson på Skatteverkets expedition på Södermalm i Stockholm.

Uppgifterna är offentliga och kan även lämnas av Skatteupplysningen via telefon.

- Men de vill inte bli nedringda. Ger man sig till tåls tills i morgon eller på fredag ser man ju hur mycket pengar man har fått på sitt konto, säger Anita Horrdin, som ansvarar för skattekontosystemet på Skatteverket.

I går blev Skatteverkets personal färdig med den första omgången deklarationer. 3,8 miljoner skattebetalare har ett överskott på skattekontot och till dem betalar Skatteverket sammanlagt 19,1 miljarder.

De som har anmält sitt kontonummer får tillskott i kassan lagom till helgen, medan 1,3 miljoner skattebetalare får vänta upp till två veckor innan de får utbetalningskort med posten.

- Från och med nästa år ändras reglerna så vi normalt sett alltid betalar till konton. Vi kommer att skicka ut information om det i breven. Både vi och deklaranterna förlorar på att pengarna går via utbetalningskort, säger Anita Horrdin.

700 000 ska betala

För 700 000 svenskar blir skattebeskedet en besvikelse. De har underskott på sina konton och ska tillsammans betala in 3,3 miljarder före 12 november.

- Det läggs på ränta varje dag, så man tjänar på att betala så snabbt som möjligt, säger Anita Horrdin.

Totalt handlägger Skatteverket ungefär 7 miljoner deklarationer. En halv miljon skattebetalare får sitt slutskattebesked först i september. Det är i första hand de som har granskats extra av Skatteverket eller har en mer komplicerad deklaration.

Företagarna får sitt skattebesked i december.

Så här gör du:

Ann Hagman

ARTIKELN HANDLAR OM