Så här handlar du med aktier

Expertens aktieskola - maximera vinsten och minska riskerna

MIN EKONOMI

Intresset bland privatpersoner att handla med aktier har minskat under 2004.

Här är råden från Anders Andersson på Privata Affärer för dig som tror på uppgång och ändå vågar satsa.

Sprid dina risker och våga förändra din portfölj, men - framför allt - läs på. Det är Anders Andersson, förlagschef på Privata Affärers, tips för den som vill satsa på aktier.

– Som privatperson måste man vara mer försiktig säger han.

Framför allt handlar det om att sprida riskerna. Genom att köpa aktierna successivt och välja flera olika aktier i olika branscher.

– Köp vid olika tillfällen. Man kan aldrig veta exakt vilket som är rätt tillfälle, säger Andersson.

Fonder säkrare

Om man ska spara på lång sikt kan man satsa på aktier, är det ett sparande på kortare sikt kan det vara klokare att satsa på aktiefonder. Valet dem emellan beror också på hur intresserad man är av börsen. Har man aktier gäller det att hålla koll på tidningsartiklar, analyser och rapporter.

– Satsa på att köpa när du själv är mer optimistisk än marknaden i allmänhet är, råder Andersson.

Ett av de vanligaste misstagen privatpersoner gör är att de satsar på några enstaka bolag.

– Man bör ha olika typer av aktier i olika branscher, alldeles för många har bara Ericsson och Telia, och det är riskfyllt.

Mixa risk och säkert

I stället bör man köpa aktier i flera branscher. Till exempel något från verkstadsområdet, som Sandvik, någon bank, ett konsumentbolag som H&M eller Clas Ohlson och toppa med något mer riskbetonat, som telekom.

– Ska man bara köpa få aktier kan man satsa på investmentbolag som i sin tur satsar på många olika branscher. Då kan man till exempel köpa Investor, som har stora bolag, och någon annan som satsar på små, säger Anders Andersson.

Sälja ska man göra när man behöver pengar, men behöver man ett större belopp är det bra att sälja av vid olika tillfällen.

– Man kan sälja när aktierna ligger högt, men alltid dela upp försäljningen.

Ett annat tips kan vara att sälja hälften när man tycker att aktien nått en bra värdering.

– Om aktien går ner kan man känna att det var skönt att man gjort sig av med hälften och om den gått upp känns det bra att man behöll hälften, säger han.

För den som ställer upp i aktuella Aktie-SM är Anders Anderssons råd annorlunda: Satsa, ta risker, byt aktier ofta.

Så kan man vara med och tävla om prispengarna. Men man kan också utnyttja Anders Anderssons råd och handla försiktigt, och på så sätt lära känna aktiemarknaden utan att riskera sparpengarna.

Frågor och svar om aktier

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM