”Fler portföljer ger större vinstchans”

Privata Affärers Anders Andersson ger chattarna placeringstips

MIN EKONOMI

  Anders Andersson säger: Anders är med här. Fråga på.

Jordan säger: Varför ska jag vara med i Aktie-SM?

   Anders Andersson säger: Inte bara för att ha chans att vinna en miljon eller andra priser (fler än någonsin) utan också för att på ett kul sätt lära dig mer om hur en akties kurs rör sig dag för dag.

Ove.T säger: Hur mycket av sina besparingar bör man satsa i aktier?

   Anders Andersson säger: Beror på två saker - hur länge du ska spara och hur stor risk du vill ta. Ju längre tid desto mer aktier. Den som ska spara i minst 10-15 år kan ha allt i aktier och aktiefonder i en bra blandning. Ofta kan det vara svårt att veta spartiden. En grundregel kan då var att dela upp allt i tre delar - en del svenska aktier, en del utländska fonder och en del räntebärande. Aktieindexobligationer är ett mellanting.

läget säger: bäste köptips just nu ?

   Anders Andersson säger: I Privata Affärers Portfölj är aktierna just nu Axfood, Handelsbanken, Hexagon, Skanska och Skistar.

vinnarn säger: Hur många portföljer ska man egentligen ha i Aktie-SM? Är det bättre att ha många?

   Anders Andersson säger: Ju fler desto större chans. De som vunnit de senaste åren brukar ha närmare tio - ofta med olika högriskaktier i varje portfölj.

Jonte säger: Hej Anders! Jag kan inte så mycket om aktier, hur vinner man Aktie-SM? Har jag någon chans mot proffsen?

Jonte säger: Hej Anders! Jag kan inte så mycket om aktier, hur vinner man Aktie-SM? Har jag någon chans mot proffsen?

   Anders Andersson säger: Ja, förra omgången vanns t ex av en amatör som inte gjorde särskilt många affärer. Men han hade tur och satsade på olika högriskaktier i olika portföljer. Så har du tur så kan du också vinna. Har du otur och inte får pris så lär du dig ändå en massa om aktier.

Liedholm säger: Hur ofta får jag köpa och sälja aktier i aktie-sm?

   Anders Andersson säger: En gång om dagen. Kursen är alltid dagens slutkurs. Därför handlar många sista timmen innan börsen stänger kl 17.30.

Jordan säger: Kan man verkligen vinna en miljon kronor i Aktie-SM?

   Anders Andersson säger: Visst - det gjorde en pappersarbetare från Småland för något år sedan. Han fick ihop något mer med sin portfölj - priset blir då det maximala, en miljon sköna kronor.

Åke säger: Ska man lita på bankernas aktieråd? Varför skulle just deras råd vara bättre än någon annans. Kan man inte jämföra aktieråden?

   Anders Andersson säger: Ingen kan ge några helt säkra råd. Men de råd som föregås av en ordentlig analys, som t ex de som bankerna och Privata Affärer ger, bör ju ha större chans att slå in än råden från dem som tycker till utan underlag.

En massa analytikers råd finns under varje aktie på www.privataaffarer.se. Jämför råden där och dra egna slutsatser.

kurtan säger: hejsan anders! Jag har precis vunnit 100.000 på tips. hur tycker du att jag ska placera pengarna?

   Anders Andersson säger: Glöm inte att använda en del till något riktigt kul. Den del som du ska spara långsiktigt tycker jag att du ska dela upp på tre bitar - svenska aktier/fonder, utländska fonder och räntesparande. Satsa inte hela aktiedelen på en gång, utan satsa lite varje månad under det närmaste halvåret.

Anna säger: Vad tror du var anledningen till Oriflames störtdyk på börsen?

   Anders Andersson säger: En usel rapport, som var mycket sämtre än vad VD sagt i sin prognos. Därmed sjunker kursen både på grund av dåliga siffror och på grund av minskat förtroende för ledningen. Märkligt att det inte kom vinstvarning.

Lennart, Karlstad säger: Hej Anders. Brukar du vara med själv i Aktie-SM?

Moderator säger: Chatten avslutas snart. Sista frågan efter denna.

   Anders Andersson säger: Ingen av oss som jobbar på Privata Affärer och Aftonbladet får vara med. Men vi brukar köra en intern tävling, som jag aldrig vunnit. Brukar regera på mittfältet i topplistan.

Håkan säger: Hej Anders!

Vi har ju under våren och sommaren sett en börs som varit svagare än förväntat. Hur ser Du på börsen resten av 2004 och 2005? Hur ser Du på konjunkturutvecklingen i Sverige under samma tid?

Moderator säger: Tack så mycket Anders för din tid i chatten.

   Anders Andersson säger: Hur det går beror på konjunkturen - och konjunkturen styrs nu mycket av oljepriset. Oljan har dragit ned kurserna senaste tiden. Rapporterna är rätt bra med kraftiga vinstneddragningar. Trots den stora arbetslöshet kan konjukturen utvedcklas rätt bra. Om oljepriset inte stiger mer tror jag at index går upp ytterligare några procentenheter fram till årssskiftet, kanske 5 procent. Men oväntade händelser, t ex ny stor terrorattack drar ned kursen.

Moderator säger: Tack så mycket för alla frågor. Chatten är nu avslutad.

   Anders Andersson säger: Då är det slut för i dag. Lycka till med dina aktieaffärer - både i verkligheten och i Aktie SM. Vi ses på www.privataaffarer.se