Trist måndag för Astra Zeneca

Morgan Stanley sänkte riktkursen för företaget

MIN EKONOMI

En överraskad Astra Zeneca-ledning fick bakläxa på den nya förväntade storsäljaren i slutet av förra veckan och aktien rasade på börserna.

Som väntat föll Astra Zeneca på Stockholmsbörsen på måndagen. Vid börsens stängning stannade kursen på 312 kronor, en nedgång med omkring 7 procent.

Bakom det kraftiga kursfallet ligger fredagens beslut från den rådgivande kommittén till det amerikanska läkemedelsverket (FDA) att inte godkänna det blodproppshämmande preparatet Exanta i USA. Ett beslut som överraskade Astra Zenecas ledning.

– Forskningen har betecknats som något av det bästa som Sverige kan åstadkomma med avseende på den vetenskapliga nivån, 30000 patienter finns i databasen varav 17000 har behandlats med Exanta och resterande 13000 med kontrollpreparat. Maken till undersökning finns inte i läkemedelsvärlden. Men det är ett svårt område, säger bolagets informationschef Staffan Ternby till TT.

Godkänt av EU

Exanta har redan godkänts av EU för att motverka blodproppar vid knä- och höftledsoperationer och det fick godkänt av Läkemedelsverket så sent som i mitten av juni.

– Vi utgår från att beslutet i EU ligger fast, det har inte hänt något allvarligt, säger Staffan Ternby.

Sedan julen 2003 ligger också en ansökan hos den europeiska läkemedelsmyndigheten om att utvidga behandlingsområdet för Exanta till att även förebygga stroke vid hjärtflimmer. Det tar cirka ett år att få ansökan behandlad, enligt Ternby.

– Det är inga svårhanterliga frågor kvar att reda ut enligt den europeiska myndigheten och det tycker inte vi heller, vi får se hur den fortsatt behandlingen går i EU.

FDA kräver fler studier

De närmaste dagarna ska Astra Zenecas projektgrupp lägga upp riktlinjerna för hur man ska gå vidare med processen att få läkemedlet godkänt i USA. Ternby vill inte diskutera hur lång tid det kan ta innan Exanta till slut kan komma ut på den amerikanska marknaden. FDA kräver fler studier och det kan dröja 3–4 år innan en lansering över huvud taget kan bli av, enligt externa bedömare.

Trots att det finns stor efterfrågan på just blodproppshämmande preparat är Exanta det första läkemedlet med antikoaguleringseffekt sedan Warfarin (Waran) lanserades för mer än 50 år sedan.

– Den stora blödningsrisken med Waran är ett stort bekymmer, men det har varit svårt att få fram alternativ. Det finns läkemedel som injiceras som kan ersätta Waran, men det är svårt att hitta något i tablettform, säger Bengt Ljungberg, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Det negativa beskedet från USA påverkar inte jobben i Sverige, enligt Ternby. De investeringar som Astra Zeneca gör i Södertälje avser forskning och utveckling, nya kontorsanläggningar för produktionsledningen samt en ny fabrik för Nexium. Exanta produceras i den befintliga fabriken i Södertälje.

Christina Sjöström/TT