Priserna skenade efter avregleringen

Elpriserna blev nästan dubbelt så höga

MIN EKONOMI

Den som trodde att avreglering skulle leda till sänkta priser trodde fel.

El, post, taxi, tåg och inrikesflyg – allt har blivit betydligt dyrare.

Bara telefonsamtal har blivit billigare efter avregleringen.

LO:s chefsekonom Dan Andersson har fått regeringens uppdrag att utreda effekterna av de avregleringar som gjorts inom en rad marknader de senaste tio åren.

Och på område efter område visar statistiken att priserna har stigit kraftigt – betydligt mer än övriga priser - efter avregleringen.

Endast inom telemarknaden har priserna gått ner.

– Det här visar att det är naivt att tro att priserna faller bara tack vare ökad konkurrens, säger Dan Andersson till Svenska Dagbladet.

Sedan slutet av 80-talet har staten successivt upphävt begränsande regleringar på en rad områden. Statliga och kommunala bolag har privatiserats, monopol har upphävts och konkurrensen har ökat.

125 procent dyrare

Så här har priserna påverkats sedan de olika marknaderna avreglerats, enligt statistik från Statistiska centralbyrån som SvD tagit del av:

Tågresor har blivit 125 procent dyrare sedan avregleringen 1988. Under samma period har konsumentprisindex, KPI, ökat med 57 procent.

El har blivit hela 86 procent dyrare sedan avregleringen under mitten av 90-talet. Under samma tid har KPI ökat med måttliga 9 procent.

Posttjänster har blivit 80 procent dyrare sedan avregleringen och Posten fick konkurrens.

Taxiresor har blivit 72 procent dyrare sedan taximarknaden avreglerades.

Inrikesflyg har blivit 63 procent dyrare sedan avregleringen.

Telefonsamtal är det enda som blivit billigare efter avreglering och ökad konkurrens. Telepriserna har minskat med 13 procent sedan avregleringen på 90-talet.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist