Boräntan åker ner

1 av 2 | Foto: DRAGO PRVULOVIC
Gerton Jönsson i Kävlinge hade tidigare ett femårigt miljonlån med sju procents ränta. För det betalade han och hustrun Wenche 5 800 kronor i månaden i ränta och amortering. Sedan i somras har de rörlig ränta på 3,1 procent. De har höjt lånet till 1,3 miljoner för att kunna bygga om övervåningen. Trots det - och trots att de amorterar mer än tidigare - blir månadskostnaden lägre. Gerton Jönsson betalar nu bara 5 000 kronor i månaden. "Det handlar om mycket pengar. Och att vi nu kan inreda övervåningen höjer värdet på huset, så i längden sparar man pengar", säger Gerton.
MIN EKONOMI

Boräntorna har aldrig varit så låga. Den rörliga räntan är i dag nere på 2,99 procent.

Om räntorna stiger kan många hushåll hamna i en lånefälla.

- Spara, och vänj redan nu din ekonomi vid en högre kostnad, säger Ann-Sofie Magnusson på Ikanobanken.

Svenskarna lånar rekordmycket pengar. De är just nu skyldiga bolåneinstituten 1 360 miljarder kronor.

De låga räntorna är en viktig anledning. Att man ska ha rörlig ränta har befolkningen för länge sedan insett, i dag är 55 procent av hushållens lån rörliga.

Låga kostnader för miljonlån och stigande huspriser har fått många att belåna huset och konsumera pengarna. Det handlar om allt från att köpa ny bil till att renovera huset.

Se upp för lånefällan

Ikanobankens familjekonom Ann-Sofie Magnusson varnar för en framtida lånefälla. Om några år kan räntan vara flera procentenheter högre än i dag:

- Det är bra att redan nu sätta igång och spara, så att man bygger upp en buffert och vänjer sin ekonomi vid en högre framtida kostnad, säger hon.

Den som har ett lån på två miljoner måste betala över 2 000 kronor mer i månaden om räntenivån stiger med två procentenheter.

Men att en majoritet av låntagarna riskerar att hamna i en lånefälla tror inte Riksbanken på.

- Inte ens om räntan stiger så mycket som fyra procentenheter skulle en stor del av hushållen stå utan ekonomisk marginal. Det beror på att en stor del av de hushåll som har skulder också har tillgångar och förmögenheter, säger Mattias Persson på Riksbanken.

Dyrt säga upp i förtid

Några gyllene knep för att utnyttja ränteläget finns inte, inte ens för dem som har bundna lån med hög ränta. Säger man upp lånet i förtid och går över till lån med rörlig ränta måste man betala ränteskillnadsersättning:

- Det är svårt att tjäna pengar på det. Ersättningen är framräknad så att den ska kompensera banken för motsvarande löptid, säger Ulf Rydstedt på Konsumenteras bank- och försäkringsbyrå.

Ha koll på lånet

Joachim Kerpner