Europa-fack står enade mot GM

Accepterar inte lönesänkningar - besked från stort möte i dag

MIN EKONOMI

Metallfacken inom General Motors anläggningar i Europa har vid ett möte i Frankfurt enats om att inte acceptera några lönesänkningar eller försök till social dumpning.

Mot bakgrund av GM:s utspel om Trollhättan och Rüsselsheim tillbakavisar de i ett gemensamt uttalande varje press och hot om att stänga fabriker.

– Just nu är det fokus på Trollhättan och Rüsselsheim, men lyckas GM med sin strategi är det bara en tidsfråga innan fler råkar ut för samma sak både inom GM-koncernen och andra koncerner, säger Metallklubbens ordförande på Saab Automobile i Trollhättan Paul Åkerlund till TT.

I det gemensamma uttalandet från mötet, som arrangerades av den europeiska metallarbetarfederationen (EMF), vänder sig Metallfacken mot att GM Europa spelar ut produktionsorter i olika länder mot varandra.

– Alla är överens om att absolut inte acceptera att gå under gällande nationella kollektivavtal eller centrala avtal, säger Åkerlund.

Det innebär att ingen kommer att gå med på lönesänkningar.

– Om företag vill förlänga arbetstiden måste de betala för det.

Ordnade former

– Vi motsätter oss att stänga fabriker, men det är klart att GM äger den frågan i stor utsträckning själva, säger Åkerlund.

Fackförbunden understryker i sitt gemensamma uttalande att man är medvetna om GM Europas svåra förluster och minskade marknadsandelar. Därför understryker man att det finns ett brådskande behov av verklig konsolidering och ändring av GM:s strategi för att garantera framtiden och rädda arbetstillfällen.

Metallfacken förklarar sig efter mötet vara beredda att på europeisk nivå förhandla fram ett ramavtal för en socialt acceptabel omstrukturering utan påtvingade uppsägningar och företagsnedläggelser.

Men huvudspåret är att GM måste satsa på en marknads- och märkesoffensiv i Europa i stället för företagsnedläggningar.

Inga motsättningar

Så här långt tycks det inte finnas några synliga motsättningar mellan facken i Trollhättan och Rüsselsheim, trots att GM ställt fabrikerna mot varandra i en kamp som i slutändan ska medföra att en av dem mister produktionen av mellanklassbilar.

– Vi förde mycket öppna och ärliga diskussioner med varandra, säger Åkerlund till Sveriges Radio Väst.

Trots att situationen är besvärlig betonar han att det inte kan vara någon lösning att låta GM slå hål på enigheten genom lönedumpning.

– Det vore en katastrof i förlängningen.

Benny Öinert/TT