Privatekonom: Det märks att valet närmar sig

Budgeten full av valfläsk, anser SEB:s Gunilla Nyström

MIN EKONOMI

Höstbudgeten ger plus i plånboken för de flesta hushåll, särskilt under valåret 2006.

– Det märks tydligt i budgeten att nästa val närmar sig, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Sänkt skatt och höjda bidrag innebär att de flesta hushåll tjänar på förslagen i budgeten. SEB:s typfamilj förbättrar sin budget med 250 kronor i månaden. Trots att höjda priser på bensin och el ökar kostnaderna.

– Den gröna skatteväxlingen medför högre bilskatt, bensinskatt och energiskatt. Det ger en fördyring på 80 kronor i månaden för ett hushåll med en bil och eluppvärmd villa, säger Gunilla Nyström.

”Mycket valfläsk”

Samtidigt innebär sänkningen av inkomstskatten 100–200 kronor mer i månaden i de vanligaste inkomstlägena. Nästan alla grupper får sitt och det går knappast att peka ut någon grupp som förlorare. Men det är mycket valfläsk i budgeten, anser Nyström.

– Under valåret 2006 genomförs höjningar av barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag. Dessutom genomförs en höjning av taket i föräldraförsäkringen två månader före valet, konstaterar Nyström.

100 kronor mer för ensamstående förälder

Samtidigt föreslår regeringen att arvs- och gåvoskatten ska slopas. Och den förändringen välkomnas av privatekonomerna.

– Nu kan man göra det man faktiskt vill utan att ta skattehänsyn. Mormor som vill stötta sitt barnbarn kan lämna över en slant den dag hon tycker att den kommer väl till pass, kanske när den första bostaden ska köpas, säger Ylva Yngvesson, privatekonom på Föreningssparbanken.

Enligt Föreningssparbankens beräkningar blir det ett plus på 230 kronor i månaden för en tvåbarnsfamilj i lägenhet med bil. En ensamstående förälder får en förbättring med 100 kronor i månaden.

Sten Gustafsson/TT