AMF säljer samtliga SEB-aktier

Är kritiska till bonusar för höga chefer

MIN EKONOMI

Avkastningen i SEB är inte speciellt hög - men cheferna vill ha topplöner.

Den ekvationen har nu fått AMF Pension att sälja hela sitt aktieinnehav i storbanken.

AMF har länge varit på kollisionskurs med bankens styrelse angående ett förslag om långsiktiga bonusar för 500 höga chefer i SEB.

AMF har kritiserat förslaget hårt och hade väntats säga nej på SEB:s stämma om en vecka.

Men i stället för att kritisera kliver AMF Pension av. Man har sålt hela sitt aktieinnehav om nio miljoner aktier i banken - värda runt 2,5 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter.

Enligt AMF Pension har ledningen för SEB klart bättre betalt än motsvarande befattningshavare vid de tre huvudkonkurrenterna Nordea, Föreningssparbanken och Handelsbanken.

- Vi är inte ilskna. Vi säljer aldrig någonting i vredesmod, utan vi har gjort en analys och finner att programmet är för stort i förhållande till de principer vi har och mycket större i förhållande till andra svenska bankkoncerner, säger Sarah McPhee, chef för AMF Pensions kapitalförvaltning, till TT.

Hon berättar också att AMF nu väljer att placera i andra banker.

Enligt Sarah McPhee har SEB gjort avsevärda eftergifter till följd av kritiken mot bonusprogrammet. Men inte tillräckliga.

– Vi upplever att de inte kommer att förflytta sig mer. Och jag tycker inte att det har någon betydelse för våra sparare att vi står på en stämma och gnäller. Det viktiga för dem är att de får bäst avkastning, och den får vi i andra banker har vi nu bestämt oss för.

Efter kritik mot tidigare års bonusprogram har SEB inför årets stämma lagt ner ett omfattande arbete på att förankra det nya programmet hos de större ägarna. Och det ser ut att ha lyckats, utom i fallet med AMF Pension.

SEB:s högsta ledning har redan i dag bra betalt i förhållande till flertalet konkurrenter. 2004 kunde SEB:s vd Lars H Thunell kvittera ut en total lön på 12 miljoner kronor, skriver DN.

aftonbladet.se/TT