Pendlare har det bättre ställt

Dyrt boende drar ned familjens standard

MIN EKONOMI

Bo billigt och pendla till jobbet.

På så vis kan du förbättra familjeekonomin avsevärt.

Det visar ny statistik.

De största ekonomiska skillnaderna finns i kommunerna i Mälardalen, där orterna ofta ligger på pendlingsavstånd till andra både större och mindre orter.

Stora skillnader i villapriser

Föreningssparbankens Institut för privatekonomi har på uppdrag av Sparbanken Västra Mälardalen undersökt hur ekonomin ser ut hos hushåll i åtta kommuner i Mälardalen jämfört med fyra kommuner i Stockholmsområdet samt Uppsala.

Förutsättningarna är att alla familjer bor i den så kallade Sverigevillan, ett standardbygge på 140 kvadratmeter med fem rum och kök, utan källare, byggd 1980.

Ett sådant hus kostar 3,9 miljoner kronor på Lidingö eller 4,5 gånger så mycket som i Kungsör. Lidingöfamiljens medianinkomst är dock bara 1,5 gånger högre än Kungsörsfamiljens.

Näst dyrast är huset i Täby men där har familjen en medianinkomst som klarar boendekostnaderna bättre. Uppsala kommer på tredje plats i dyrligan.

När allt nödvändigt är betalt har Kungsörsfamiljen 70 600 kronor mer att leva på om året jämfört med motsvarande familj i Uppsala.

Mindre sårbara

Slutsatsen i rapporten blir att även med lägre lön kan familjens standard vara betydligt bättre i Mälardalskommunerna än i pendlingsorter nära Stockholm, främst beroende på de stora skillnaderna i kostnaden för boendet. Familjerna där blir också mindre sårbara för räntehöjningar.

”För att boendet inte ska bli en gökunge i ekonomin får den som hittar ett arbete i en dyrort räkna med att antingen resa längre och dyrare eller räkna med lägre boendestandard” skriver Ulla Samuel på Institutet för privatekonomi.

aftonbladet.se , TT