Bankerna tveksamma till slopat topplån

Men de följer utvecklingen noga

MIN EKONOMI

SBAB meddelade på torsdagen att man ska slopa topplånsdelen i sina bostadslån.

En rundringning visar att de andra bankerna ställer sig tveksamma till ändringen – men följer utvecklingen noga.

Nordea:

– Vi kommenterar inte våra konkurrenter. Nordea ska självklart erbjuda bra tjänster, säger Boo Ehlin, informationschef Nordea.

– Vi har något som vi kallar allt-i-ett-lån. I det kan man samla topp- och bottenlån under samma paraply, Om man har bra betalningsförmåga kan man få låna upp till 90 procent av lånet som bottenlån. Hur räntorna ser ut på eventuell överskjutande del beror på individuella omständigheter. Vi är väldigt noga med att kontrollera att det blir en rimlig budget.

Skandiabanken:

– Vi kollar alltid vad konkurrenterna gör. Men i dagsläget är vi inte beredda att följa den linjen utan kommer att göra en egen bedömning, säger Håkan Höjer, affärsområdeschef för Skandiabankens bolån.

Spintab:

– Vi kallar det inte för topplån utan för bolån, den delen som moderbolaget Föreningssparbanken ger. Och det sköts av samma handläggare hos oss som ger hypotekslånet, bottenlånet, i Spintab. Räntan bedömer vi utifrån kundens finansiella styrka, säger Jan Nylén, vd för Spintab.

– Det här skapar ingen större förändring. Vi vill vara konkurrenskraftiga, både idag och i morgon.

Länsförsäkringar bank:

– I viss mån är det här ett marknadsutspel. Vi har inte bestämt hur vi ska göra, men det är klart att vi ska vara konkurrenskraftiga, säger Anders Borgcrantz, ställföreträdande vd Länsförsäkringar bank.

– I nuläget sätter vi räntan på toppdelen av lånet individuellt efter bostadens värde och kundens betalningsförmåga.

Stadshypotek:

– SBAB följer i våra fotspår. Vi erbjuder sedan ett år tillbaka möjlighet ta bottenlån på upp till 90 procent av bostadens värde beroende på hur bostadsmarkanden ser ut lokalt, säger Claes Norlén, vd Stadshypotek.

– Men behovet av de lånen är inte så stort, då människor är kloka och inte vill låna för mycket.

Topplån – så funkar det

Simone Söderhjelm, Anders Thoresson

ARTIKELN HANDLAR OM