70-talisten - en kul chef

Har slopat maktstilen - är inspirerande coach

MIN EKONOMI

70-talisterna erövrar chefsposterna-men det är inte titeln som lockar.

De vill ha kul på jobbet.

-Ingen går igång på makt-bossen-stilen, säger Christina Cheng, 31.

Foto: PONTUS HÖÖK
ung och mäktig Cristina Stenbeck är född 1977 och sitter i styrelsen för bland annat Kinnevik, Invik och Metro International.

70-talisterna lägger tonvikten på intressanta arbetsuppgifter, umgänge med kollegorna och ser en hög lön som en självklarhet. Chefer blir de för att det är roligt, inte för titelns skull.

Inspirerar

-De vill ha kul på jobbet och tycker att relationer är viktiga, säger Thomas Fürth, som forskat om 70-talisternas attityder.

Han beskriver deras ledarstil mer som en inspirerande coach än en chef som går före och pekar.

-De klarar av att leda, men det handlar mycket om att inspirera och få med sig andra, säger han.

-Ingen går igång på makt-bossen-stilen längre, säger Christina Cheng, 31, trendanalytiker och medlem i ledningsgruppen på designbyrån Embrink design. Hennes viktigaste chefslärdom har varit att våga bestämma.

-Vi 70-talister är uppvuxna med elevrådsdemokrati med omröstningar och att bestämma tillsammans. Men som chef måste jag ändå våga vara den som kliver upp och bestämmer vad som ska göras.

Kulturkrock

För äldre generationer kan det vara svårt att ställa om.

-Det kan bli en kulturkrock, de äldre måste förstå att man måste lyssna och förstå sina medarbetare innan de sätter sig ner och donar, säger Thomas Fürth.

Men anpassning är det enda alternativet för företagen, enligt framtidsforskare Hans Bandhold.

-Företagen som håller fast vid det gamla får svårt att attrahera unga. Och det måste de göra nu när 40-talisterna börjar fasas ut.

Emmy Sundqvist