350 jobb hotas när Billerud sparar

Papperskoncernen måste spara 250 miljoner kronor

MIN EKONOMI

Billerudkoncernen ska minska sina kostnader med 250 miljoner kronor på drygt tre år. Det innebär att 350 jobb är hotade, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Pappers- och massakoncernen Billerud har tre bruk i Sverige och ett i England. Det största, Gruvön i Grums utanför Karlstad, har drygt 1100 av de totalt 2500 anställda.

– Vi har startat ett program för att se igenom hur vi ska jobba. Vi ska se till att vi blir ett långsiktigt och lönsamt företag. Kostnaderna ska minskas med 250 miljoner fram till den 31 december 2008, säger Gruvöns platschef Anders Snell till NWT.

Han vill inte ge några detaljer, eller säga något om hur många jobb som ska bort.

– Det kommer mer information i slutet på maj månad.

Inga anställda har varslats

Snell framhåller att inga anställda varslats om uppsägning. Billerud har styrelsemöte den 19 maj. Koncernens två övriga svenska bruk ligger i Skärblacka i Östergötland och Karlsborg i Norrbotten. Det är inte klart om alla anläggningar ska spara lika mycket.

– Det är sådant vi håller på att jobba med. Men Gruvön är den största enheten, och det blir mera där, säger Anders Snell.

Bakgrunden till sparpaketet sägs vara hårdare konkurrens och stigande priser på ved, olja och elström.

I oktober utsågs Billerud till Europas mest lönsamma skogsindustriföretag. Bolagets vinst 2004 var 712 miljoner kronor efter finansnetto.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM