Nokias vinstlyft gott tecken för Ericsson

Försäljningen ökade med 17 procent

MIN EKONOMI

Finländska Nokia överraskade med ett kanonresultat som höjde börskursen rejält.

Framgången antyder att också Ericsson är på väg att göra ett bra resultat.

– Det ser lovande ut för Ericsson, säger telekomanalytikern Helena Nordman-Knutsson.

Finländska Nokia har haft problem under det senaste året. Bolaget dominerar världsmarknaden för mobiltelefoner men har fått se marknadsandelen dala på senare tid. Det har också lett till att Nokia tvingats sänka priserna för att hålla emot. Men torsdagens kvartalsrapport överraskade aktieanalytikerna ordentligt.

Vinsten var högre och antalet sålda telefoner var större än analytikerna hade väntat sig. När snittpriset på de sålda telefonerna också är på väg uppåt var marknaden mycket nöjd och börskursen rusade uppåt med som mest 6 procent.

Problem borta

– Det bästa med rapporten är nog att snittpriserna stiger. Det visar att Nokia kommit över en del av sina problem och att de nu säljer mer kvalitetsprodukter, säger Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission.

Det innebär att Nokia som alltid varit starka på billiga telefoner nu i högre grad har lyckats sälja mellanklasstelefoner och tekniskt mer avancerade lyxmodeller där vinstmarginalen är högre.

Nordman-Knutsson pekar också på att volymtillväxten i försäljningen ser bra ut. I sin prognos spår nu Nokiachefen Jorma Ollila att världsmarknaden för mobiltelefoner ska öka med hela 15 procent under 2005 till 740 miljoner enheter. Och Nokia räknar med att stå för omkring en tredjedel av den försäljningen. Enligt Ollila ligger bolagets marknadsandel nu på 32 procent, men prognosen antyder att den kan stiga till 34–35 procent under året.

Över förväntan

Totalt sålde Nokia 53,8 miljoner telefoner under första kvartalet, bättre än analytikernas förväntningar på 52,7 miljoner. Tillväxten har varit stark i Kina som numera är Nokias största enskilda marknad. Däremot har det gått sämre i Nordamerika och Latinamerika.

Nokias rörelsevinst ökade med 10 procent till 1,1 miljarder euro och försäljningen under kvartalet ökade med 17 procent till 7,4 miljarder euro. Analytikerna hade väntat sig en försäljning på 7,1 miljarder euro.

Försäljningen inom affärsområdet för telekomutrustning, Networks, ökade med 6 procent till 1,4 miljarder euro. I prognosen spår Nokia fortsatt en viss tillväxt under 2005. Samtidigt steg vinstmarginalen till 15,4 procent och överträffade förväntningarna.

Positivt tecken

– Det är mycket starkt och vi hade väntat oss betydligt lägre, sade Jorma Ollila.

Nätverkssystem är annars Ericssons hemmaplan och Nokias stigande marginaler på nätverksområdet är ett gott tecken för Ericsson inför bolagets kvartalsrapport. Samtidigt har amerikanska Motorola och Lucent tidigare lämnat rapporter som ser bra ut när det gäller nätverksaffärerna.

– Det ser lovande ut för Ericsson i morgon, säger Nordman-Knutsson.

Sten Gustafsson/TT